Siirry sisältöön
Podcastit
|
28.5.2021

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 4: Hyvä toimeentulotuki syntyy yhteistyössä

Suuri osa toimeentulotuesta kuluu asumisen kustantamiseen. Miten asumista oikeastaan pitäisi tukea? Entä minkälaisen yhteistyön avulla toimeentulotuen hakijat saisivat myös tarvitsemansa palvelut? Keskustelijoina ovat toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula Kelasta, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Essi Eerola. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.
Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin logo

Asuminen on Suomessa kallista. Se näkyy myös toimeentulotuen tarpeessa. Kasvukeskuksissa on vilkkaasta rakentamisesta huolimatta vähän edullisia asuntoja, ja hinnat vaihtelevat alueittain paljonkin.

Kela maksaa ensisijaisen perusturvan lisäksi tarvittaessa yleistä asumistukea ja perustoimeentulotukea. Kaikissa tilanteissa sekään ei riitä, vaan hakijan on turvauduttava myös kunnan maksamaan täydentävään tai ehkäisevä toimeentulotukeen.

Toimeentulotuen asiakkaiden elämässä voi olla myös muita haasteita, joiden ratkaisemiseksi pelkkä tuki ei riitä. He tarvitsevat esimerkiksi sosiaalityötä tai ehkäiseviä palveluja.

Palveluista ja tuesta ei keskustelijoiden mukaan ole puutetta. Palvelujen koordinaatio näyttää kuitenkin puuttuvan, ja sitä pitäisi vahvistaa. Selkeämpi asumistukijärjestelmä auttaisi ihmisiä elämänhallinnassa ja vapauttaisi viranomaisten aikaa toimeentulotuen hakijoiden kokonaistilanteen helpottamiseen palvelujen avulla.

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje