Siirry sisältöön
Näkemyksiä sosiaaliturvasta, Puheenvuorot
|
20.9.2016

Sote nostaa Suomen hyvinvointi­politiikan kärkeen

Sote-uudistus ja sen tuoma valinnanvapaus lisäävät erityisesti lapsiperheiden, eläkeläisten, työttömien ja pitkäaikaissairaiden yhdenvertaisuutta, uskoo Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

Eriarvoiset mahdollisuudet ja pitkät jonot peruspalveluihin luovat kasvavia terveys- ja hyvinvointieroja. Hyväosaisilla on mahdollisuus saada palveluja työterveyshuollon kautta. Jonoista pääsee käyttämällä yksityistä terveydenhuoltoa tai ostamalla yksityisen terveysvakuutuksen. On hyvinvointipolitiikkamme irvikuva, että oikea-aikainen pääsy sotepalveluihin on kiinni kukkaron paksuudesta.

Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vain terveyskeskuslääkärin hoitamia lapsia on helsinkiläisistä 36 %, vantaalaisista 30 % ja espoolaisista 26 %. Valmisteilla olevan valinnanvapauslainsäädännön ydintavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja hyvinvointiyhteiskunnan tasavertaisia mahdollisuuksia sekä varmistaa sujuva hoitoon pääsy.

Sote-uudistus ja sen tuoma valinnanvapaus lisävät erityisesti lapsiperheiden, eläkeläisten, työttömien ja pitkäaikaissairaiden yhdenvertaisuutta. Hoitoon pääsy ajoissa lisää veroeurojen ja palveluiden vaikuttavuutta sekä vähentää terveyseroja.

Kun raha seuraa ihmisen valintaa, niin kysyntä luo tarjontaa.

Näin voimavarat siirtyvät valinnan myötä vahvistamaan palveluja siellä, missä ihmisten on niitä hyvä käyttää. Ehdotin jo neljä vuotta sitten valinnanvapautta juuri siksi, että siitä on mahdollista tehdä sote-uudistuksen yhdenvertaisuuden ajuri. Ihmiset ja asiointitarpeet ovat erilaisia. Siksi Suomen malliin valmistellaan useita rinnakkain toimivia valinnanvapauden toteutustapoja.

Valinnanvapaus on mittava loikka pois järjestelmäkeskeisyydestä ja kohti ihmisten aktiivista osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. On päästävä pois ajattelutavasta, jossa viranomainen tietää parhaiten. Valinnanvapaus varmistaa, että esimerkiksi vaikeavammainen voi olla oman elämänsä vaikuttaja.

Valinnanvapaus korvaa raskaan kilpailutusmenettelyn.

Kun valtiovallan asettamat kriteerit täyttävä toimija listautuu palvelun tuottajaksi, voidaan kilpailla hinnan sijaan laadulla, ja lopullisen valinnan tekee ihminen eikä järjestelmä. Tämä on mittava mahdollisuus esimerkiksi vanhusten ja vammaisten palveluille.

Valinnanvapaus ei ole sote-uudistuksen irrallinen osa vaan sen ydin ja käyttövoima. Se on aiemmista sote-yrityksistä puuttunut uudistumisen moottori. Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa laadukkaampia ja kustannustehokkaita palveluja. Uudet toimintatavat ja innovaatiot syntyvät ihmisten kohdatessa potilas-asiakasrajapinnalla.

Sari Sarkomaa

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja 2015-2019, kansanedustaja

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje