Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
27.3.2018

Uusi sähköinen B-lausunto tulee käyttöön kevään aikana

Uusi sähköinen B-lääkärinlausunto nopeuttaa etuuksien hakemista ja turvaa hakijoiden oikeuksia. Sitä tarvitaan työkykyyn liittyvien etuuksien hakemiseen, kuten sairauspäivärahaan ja kuntoutukseen.
Teksti Johanna Hytönen | Kuvat Nora Kolari

Terveydenhuollon yksikön potilastietojärjestelmä syöttää osan tiedoista valmiiksi lomakkeelle.

 

Sähköinen B-lausunto on käytettävissä sitä mukaa kuin uusi ominaisuus on päivitetty kunkin terveydenhuollon yksikön potilastietojärjestelmään. Lääkäri voi käyttää sähköistä lausuntoa heti, kun se on potilastietojärjestelmässä.

”Uusi sähköinen lomake ohjaa ja auttaa B-lausuntoa täyttävää lääkäriä.”

Kelan asiantuntijalääkäri Lauri Keso arvioi, että tulostettava pdf-lomake poistuu järjestelmistä kokonaan kolmen vuoden kuluessa.

”Uusi sähköinen lomake ohjaa ja auttaa B-lausuntoa täyttävää lääkäriä. Sähköisen lomakkeen vastauskentässä on valmiina ohjeellisia kysymyksiä, jotka auttavat huomioimaan kaikki työkyvyn arvioinnin kannalta olennaiset asiat. Lomakkeen tietyistä kohdista avautuu myös linkki tarkempiin lisätietoihin ja ohjeisiin”, Keso kuvailee.

Osa tiedoista, kuten henkilötiedot, tulee lomakkeelle automaattisesti.

Osa tiedoista, kuten henkilötiedot, tulee lomakkeelle automaattisesti. Laboratorio- ja kuvantamistulokset on helppo liittää suoraan hakemukseen. Lomakkeelle voidaan automatisoida muitakin tietoja, jos niitä on potilastietojärjestelmästä liitettävissä. Tämä riippuu potilastietojärjestelmän toimittajasta ja tilaajasta.

Valmis hakemus siirtyy Kelaan yhdellä napin painalluksella.

Valmis hakemus siirtyy Kelaan yhdellä napin painalluksella. Työeläkeyhtiöitä varten lausunto pitää edelleen tulostaa ja lähettää postissa, sillä työeläkeyhtiöiden järjestelmistä ei ole suoraa yhteyttä potilastietojärjestelmään.

Keso laskeskelee, että ensimmäisillä kerroilla lausunnon täyttäminen voi vaatia lääkäriltä aiempaa enemmän aikaa.

Tavoitteena mahdollisimman hyvä lääkärinlausunto

Tavoitteena uudistustyössä on ollut, että lääkärinlausunnoista saataisiin mahdollisimman hyviä. Hakemuksissa on erityisesti toiminta- ja työkyvyn kuvaamisessa ollut haasteita. Uusi sähköinen lomake ohjaa arvioimaan yksityiskohtaisesti, miten hakija pärjää toimissaan ja minkälaisista tehtävistä hän selviää. Osa hakemuksen kohdista on pakollisia, eikä niitä pysty vastaamatta ohittamaan.

Keso muistuttaa, että tarkoituksena on myös ollut lääkärin työn helpottaminen. Sen vuoksi hakemuksessa on käytössä esimerkiksi kopiointi- ja liittämistoiminto. Vastaustilaa ei ole rajoitettu, vaikka Keso toivookin lääkäreiltä hakemuksen täyttämiseen hyvää harkintaa.

”Mitä parempia B-lausunnot ovat, sitä parempia ovat myös etuuspäätökset.”

Uutta sähköistä B-lausuntoa tehtäessä on haettu yhteistä näkemystä eri sidosryhmien kanssa. Keso toivoo, että tässä on nyt onnistuttu.

”Asioista on keskusteltu laajasti ja olemme kiertäneet ympäri maata kysymässä toiveita ja mielipiteitä”, hän kertoo.

Lausuntoa on muokattu sidosryhmien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

”Mitä parempia B-lausunnot ovat, sitä parempia ovat myös etuuspäätökset”, Keso kiteyttää.

 

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje