Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
11.3.2019

Valinnanvapaus kannattaa rakentaa loppuun asti

Ei anneta sotessa tehdyn työn valua hukkaan.

Nyt on syytä arvioida, mitä osia ja asioita vuosikausia tehdystä sote-työstä voi hyödyntää, vaikka sote- ja maakuntalakeja ei enää tällä vaalikaudella käsitellä eduskunnassa.

Valinnanvapauteen – mutta ei suoraan sote-uudistukseen – liittyvää tietohallintapalveluiden kokonaisuutta on rakennettu Kelassa kahden viime vuoden ajan. Mukana työssä ovat olleet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Väestörekisterikeskus ja Valvira, ja sitä on johtanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Valinnanvapaus ei suoraan liity soteen.

Työtä on tehty mahdollisimman pitkälle rakenneriippumattomasti eli on pyritty rakentamaan niitä asioita, jotka ovat riippumattomia mahdollisesta maakunta- ja sote-uudistuksen mallista. Kansalaisten valinnanvapautta tulisi joka tapauksessa edistää.

Mitä valinnanvapaus on sote-palveluissa?

Kovin moni ei taida vastustaa sitä periaatetta, että asiakas itse saa valita itselleen sopivan perusterveydenhuollon tai vaikkapa hammashoidon palvelupisteen. Terveyskeskuksensa voi jo nykyään vaihtaa, ja palvelusetelin avulla asiakas on voinut valita vaikkapa sen, missä harmaakaihi leikataan.

Kritiikkiä on tullut siitä, että onko esimerkiksi vanhuksilla varmasti aito valinnanvapaus. Siihen pitääkin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

Kaikille sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjille soisi kuitenkin enemmän tietoa palvelun laadusta ja muista palvelun kannalta oleellisista asioista.

Omakanta tarjoaa vertailutietoa

Omakanta-palveluun on rakennettu toiminto, jonka avulla asiakas voi vertailla palveluntuottajia. Sitä on rakennettu vaiheittain: ensin on mahdollista valita perusterveydenhuollon lääkäriasema tai hammashoitola. Jatkossa mukaan saadaan myös tiedot kotipalveluista tai tietyistä sosiaalihuollon ja jopa erikoissairaanhoidon palveluista. Sopivan palveluntuottajan voi valita vain tietämällä tarpeeksi sen tarjoamasta palvelusta.

Vertailutietoa palveluista tarvitaan joka tapauksessa.

Palveluntuottajista saadaan Omakantaan lisää vertailutietoa, kun palveluntuottajien, Väestörekisterikeskuksen sekä suomi.fin rakenteilla olevat palvelut alkavat toimia täydellä teholla. Siinä vaiheessa laatutieto ja alueelliset tiedot ovat asiakkaan helposti hyödynnettävissä.

Palvelu rakennetaan valtakunnallisiksi. Sen avulla voi analysoida ja välittää tietoa, ja sitä voivat hyödyntää palveluntarjoajat, asiakkaat ja valtionhallintokin.

Valinnanvapauden mahdollistavat palvelut eivät ole sidoksissa siihen, mikä on valinnanvapauden tapa. Jos vaikkapa palveluseteleitä käytetään jatkossakin, Omakannan palvelu antaa asiakkaalle luotettavaa ja järjestelmällistä tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Kaikki sote-tieto käyttöön

Erityisen tärkeää ja rakenneriippumatonta tekemistä on myös sote-tiedon hyödyntämisen kokonaisuus, jota edistetään STM:n toimesta Toivo-ohjelmassa kansallisten toimijoiden yhteistyöllä. Tavoitteena on saada yhdisteltävää ja vertailukelpoista sote-tietoa johtamisen, ohjauksen ja valvonnan tarpeisiin.

Kela on valmis myös uusiin kokeiluihin ja pilotointeihin, mikäli sellaisiin löytyy intoa ja rahoitusta.

Marjukka Turunen

Kirjoittaja on Kelan lainsäädäntöjohtaja.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje