Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva, Etuudet
|
25.2.2015

Pitkäaikaistyöttömien yhteispalvelu tulee lakisääteiseksi

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu eli TYP käynnistyy valtakunnallisena vuoden 2015 aikana.
Teksti Johanna Hytönen | Kuvat Kela/Nana Uitto

Työttömät työnhakijat saavat jatkossa samasta paikasta työ- ja elinkeinotoimistojen, kuntien ja Kelan työllistymistä edistävät palvelut. Palvelun järjestäminen tuli lakisääteiseksi tämän vuoden alusta.
”Työvoimapalvelujen yhteistyöstä on puhuttu vuosia, mutta nyt on aika toimia”, iloitsee Kelan kuntoutusryhmän suunnittelija Marjaana Pajunen.

Hän on kiertänyt tammikuusta alkaen työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton edustajien kanssa kouluttamassa ja kertomassa uuden lain sisällöstä.

Työttömyyskierre poikki

Yhteispalvelussa työskentelevät monialaiset tiimit. Niissä ovat mukana kunnan terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä, TE-toimiston psykologi ja TE-asiantuntija sekä Kelan kuntoutuskäsittelijä.
TYP-toiminnan asiakkaat ovat pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistymistä vaikeuttaa elämäntilanne. Siihen voi kuulua muun muassa sairauksia, velkaongelmia tai päihteiden käyttöä.

Työtön henkilö siirtyy TYP-palvelun asiakkaaksi viimeistään silloin, kun työmarkkinatukea on maksettu vähintään 
300 päivää ja työttömällä on monialaisen yhteispalvelun tarve. Asiakkaiden määräksi arvioidaan 40 000–50 000 henkilöä.

”Elämässä voi sattua kaikenlaista. Näillä ihmisillä on usein takanaan monivuotinen kierre, jossa ongelmat ovat kasaantuneet. He eivät useinkaan jaksa hakea apua eivätkä työllisty ilman järjestelmällistä 
tukea”, Pajunen kuvailee.

Jokaiselle asiakkaalle tehdään työllistymissuunnitelma. Samalla arvioidaan muiden palvelujen tarve. Näitä voivat olla esimerkiksi työvoimapalvelut, sosiaalipalvelut, terveydenhoito tai kuntoutus. Kelan tehtävänä TYP:ssa on sulauttaa kuntoutuspalvelut osaksi työllistymissuunnitelmaa.

Hyvää palautetta

Pajusen mukaan lainmuutos on otettu ilahtuneesti vastaan, joskin resursointi on mietityttänyt tulevia työntekijöitä. Kela on päättänyt sijoittaa jokaiseen vakuutuspiiriin yhden kokopäiväisen työntekijän, joka keskittyy pääsääntöisesti TYP-palveluihin.

Työvoimapalvelujen yhteistyötä on ollut joissakin vakuutuspiireissä vuodesta 2002. Tulokset ovat olleet Pajusen mukaan erinomaisia. Paras hyöty tulee hänen mukaansa siitä, että asiakkaan ei tarvitse kulkea luukulta toiselle saadakseen apua. Palvelut voidaan heti sovittaa yhteen kaikkien toimijoiden kanssa ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Kaikki työllistymistä tukevat asiantuntijat ovat tietoisia toistensa päätöksistä. Aikaa ei kulu kyselyihin, perusteluihin ja odotteluun, vaan kaikki tarmo pystytään käyttämään asiakkaan auttamiseen. Lakisääteisyys varmistaa, että yhdenvertaiset palvelut ovat jatkossa saatavissa ympäri maan. ■

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje