Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
16.11.2018

Onko julkinen kilpailutus sitä, miltä se näyttää?

Sosiaaliturva tulee lähelle oman kokemuksen tai tunteita herättävän tarinan kautta. Kun luen mediasta, että vammainen lapsi menettää tutun terapeuttinsa julkisen kilpailutuksen jälkeen, se tuntuu vääryydeltä.

Olemme herkempiä tekemään nopeita ja tunteisiin perustuvia tulkintoja, kun kohteena on lapsi tai muu tukea tarvitseva ihminen.

Taloustieteen työryhmä Aalto-yliopistosta selvitti vuoden alussa Kelan kanssa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksen hankintaa. Tulosten mukaan aiempi hankintamenettely ei kannustanut tuottajia kilpailemaan hinnoilla.

Siksi laskutetut hinnat olivat joillakin tuottajilla karanneet käsistä.

Tutkijoiden mukaan palveluiden käyttäjiä ei saatu vertailemaan tuottajia. Sen takia tuottajien ei kannattanut kilpailla laadulla.

Aiempi hankintamenettely ei kannustanut tuottajia kilpailemaan hinnoilla. Siksi laskutetut hinnat olivat joillakin tuottajilla karanneet käsistä.

Lokakuussa päätökseen saaduissa hankinnoissa kuntoutuspalveluiden yksilöterapioille asetettiin ennakkoon laatuvaatimukset, jotka palveluntarjoajan piti täyttää päästäkseen hankintaan mukaan. Tätä perusvaatimukset ylittävää laatua painotettiin 20 % ja hintaa 80 %.

Harva uutistoimittaja ehti ottaa perusvaatimuksista selvää kertoessaan, että Kela asetti laadun ja hinnan suhteeksi 20 vs. 80. Välillä toimittajat olivat varmoja siitä, että lapsi on jäämässä ilman terapiaa.

Julkisista hankintapäätöksistä kuitenkin selvisi, että kunnasta löytyy kilpailutuksen jälkeenkin terapialle tuottajia.

Perusvaatimukset ylittävää laatua painotettiin 20 % ja hintaa 80 %.

Ymmärrän hyvin, että perheissä, joissa muutokset ovat yleensä tarkoittaneet huonoja asioita, ollaan varovaisia uudistusten edessä. Nykyisessä palvelujärjestelmässä niitä kuitenkin toisinaan tulee eteen. Kaikki ne eivät kuitenkaan tarkoita huonompaa palvelua tai laatua.

Hyvä uutinen on se, että kaikki terapiaan oikeutetut saavat sitä myös vuodenvaihteen jälkeen. Osalla kuntoutus jatkuu uuden terapeutin kanssa.

Kaikki terapiaan oikeutetut saavat sitä myös vuodenvaihteen jälkeen.

Jatkossa palveluja käyttävien ääni on tärkeää saada paremmin kuuluviin jo ennen hankintoja.

Sosiaalivakuutuksen vuoden neljännen numeron teema on sosiaaliturvan rahoitus. Kilpailutusta ja hankintoja käsitellään lehdessä viidessä eri jutussa.

Eri näkökulmien ja asiantuntijoiden kautta ymmärtää, kuinka laajasta ja sosiaaliturvan kannalta keskeisestä asiasta on kyse.

Ville Korhonen

Media- ja sidosryhmäviestinnän viestintäpäällikkö Kelassa ja Sosiaalivakuutuksen päätoimittaja

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje