Siirry sisältöön
Näkemyksiä sosiaaliturvasta, Puheenvuorot
|
17.11.2017

Nykypäivän sekatyöläiset maksavat tulevaisuuden eläkkeet

Katkonainen työelämä edellyttää vahvaa perusturvaa, kirjoittaa kansanedustaja Katri Kulmuni.

Kun työikäinen väestö vähenee, eläkeikäisten osuus väestöstä kasvaa. Jos työelämä samalla pirstaloituu, herää huoli tulevaisuuden eläkkeistä.

Katkonainen työura, pätkäyrittäjyys ja työelämän epävarmuus luovat varjon tulevien ikäpolvien eläkekarttumaan. Jotta eläkelupauksesta voidaan pitää kiinni, on yhä useampi saatava töihin.

Ihmisen pitää voida luottaa siihen, että perusturva kannattelee, jos elämässä sattuu jotain yllättävää.

Sekatyöläiset on ammattiryhmä, joka tekee paluuta.

Perusturvan varassa elävä on usein joutunut tilanteeseen nopeasti ja itsestä riippumattomista syistä. Syynä voi olla vaikkapa se, että ihminen on työllistänyt itsensä omassa yrityksessä, joka ei sitten olekaan lähtenyt lentoon. Monen elanto koostuu useasta lähteestä, joka voi olla väliaikainen tai toimeentuloon riittämätön. Sekatyöläiset on ammattiryhmä, joka tekee paluuta.

Nykyajan sekatyöläisten toimeentulo on sen varassa, että perusturvajärjestelmästä saadaan toimiva ja yksinkertainen.

Perusturva ei saa kahlita tai olla työllistymisen este.

Tekemätöntä työtä on Suomessa miljardien eurojen arvosta. Jotta eläkevastuut voidaan hoitaa, on kaikki työ saatava tehtyä. Perusturva ei saa kahlita tai olla työllistymisen este.

Tekemätön työ voi yksittäisenä työsuoritteena olla hyvinkin pienimuotoista. Se ei sellaisenaan elätä. Moni on joutunut miettimään, kannattaako tarjolla oleva, kenties pienipalkkainen, osa-aikainen tai lyhytaikainen työ ottaa vastaan tai yritystoiminta aloittaa, jos samalla menettää etuudet.

Näihin kysymyksiin on jo haettu ratkaisuja. Esimerkiksi työttömyysturvaa voi nykyään käyttää starttirahana ja palkkatukena. Parhaillaan eduskunnassa on käsittelyssä työttömyysturvalain muutos, jonka ansiosta aloittava yrittäjä voisi saada työttömyysturvaa yrityksensä neljän ensimmäisen kuukauden ajan. Tällaista helpottamista sosiaaliturvajärjestelmämme tarvitsee.

Perusturvan uudistaminen vaatii rohkeutta.

Pitää muistaa, kenelle perusturva on tarkoitettu. Vaikeassa taloustilanteessa pystyimme aloittamaan kansainvälisesti ainutlaatuisen perustulokokeilun. Satunnais-otannalla valitut 2 000 suomalaista saavat kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa menettämättä muita etuuksia. Perustulokokeilulla arvioidaan, voidaanko perustulolla uudistaa sosiaaliturvaa niin, että työn tekemiseen liittyvät kannustinloukut vähenevät.

Perusturvan kokonaisuudistus on välttämätön eriarvoisuuden, toimeliaisuuden ja tulevien sukupolvien eläkkeiden kannalta.

Perustulokokeilu ja juuri alkanut perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke luovat pohjan, jolle seuraava eduskunta voi tehdä perusturvan kokonaisuudistuksen. Se on välttämätön eriarvoisuuden, toimeliaisuuden ja myös tulevien sukupolvien eläkkeiden kannalta. Nuorten on voitava luottaa siihen, että myös heidän vanhuudenturvastaan huolehditaan. Katkonainen työelämä vaatii vahvaa perusturvaa.

Katri Kulmuni

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje