Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
16.8.2018

Kuntoutuksen yhteinen kieli lisää vaikuttavuutta

Kuntoutujan tavoitteet voivat muuttua matkan varrella, mutta ne on silti tärkeä asettaa.

Kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki muuttuivat vuonna 2016 niin, että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkuus sidottiin WHO:n toimintakykyluokitukseen, ICF:ään (International Classification of Functioning Disability and Health).

Kelan, julkisen terveydenhuollon toimijoiden ja kuntoutuksen palveluntuottajien on pitänyt omaksua ICF-luokitus ja sen käsitteet.

Yhteinen kieli tukee kokonaisarvion tekemistä.

ICF on siis kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden koodisto, yhteinen kieli, joka tukee yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tilanne- ja tarvearviota siinä ympäristössä, missä henkilö toimii. Se mahdollistaa myös yhdenmukaisen kirjaustavan ja käsitteet.

Suomessa ei vielä ole käytössä ICF-luokitusta muuta kuin viitekehyksenä, mutta jo nykyisellään se auttaa kuntoutustavoitteiden löytymisessä ja siinä, että asiakas itse pystyy osallistumaan kuntoutuksen suunnitteluun.

Konkreettiset tavoitteet tarvitsevat myös aikataulun

Kelan kuntoutuksella on käytössä myös toinen kuntoutuksen suunnittelun apuväline – GAS eli Goal Attainment Scaling. Siinä kuntoutuja asettaa tavoitteensa yhdessä ammattilaisen kanssa. GASin etuna on se, että asiakas kirjaa ylös ne asiat, joihin hän haluaa konkreettisen muutoksen ja asettaa muutokselle myös aikataulutavoitteen.

Kuntoutuksen ammattilainen ohjaa asiakasta hahmottamaan ne pienet askeleet, joita pitkin tavoitteeseen pääsee.

Kuntoutuksen ammattilainen on apuna muun muassa siinä, että hän ohjaa asiakasta hahmottamaan tavoitteidensa välitavoitteet; ne pienet askeleet, joita pitkin tavoitteeseen pääsee tai ne muut asiantuntijat, joita tähän saavutukseen tarvitaan.

Esimerkiksi aivoinfarktin jälkeen asiakkaan tavoitteena voi olla se, että hän pystyy 4 kuukauden kuluttua hakemaan kävellen lehden postilaatikosta 50 metrin päästä. Tätä ennen hänen pitää nousta istumaan, siirtyä pyörätuoliin, nousta seisomaan, hallita tasapainonsa ja ottaa se ensimmäinen askel.

GAS-suunnittelu on tulossa pakolliseksi.

Kuntoutujan tavoitteet voivat muuttua matkan varrella, mutta ne on silti tärkeää asettaa. Näin kuntoutuksen tavoitteellisuutta ja vaikuttavuutta voidaan lisätä niin kuntoutujan itsensä kuin yhteiskunnankin hyödyksi.

GAS-suunnittelu on vuodesta 2019 eteenpäin pakollista vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tutustua ICF:ään THL:n sivuilla ja GASiin Kelan sivuilla.

Eija Haapala

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje