Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva, Etuudet
|
11.4.2017

Äitiyspakkausta kopioidaan ympäri maailman

Suomalaiset ovat nousseet sosiaalisilla innovaatioillaan maailman uutismedioihin. Äitiyspakkaus luo nyt myönteistä Suomi-kuvaa.
Teksti Jukka Nortio

 

Äitiyspakkauksen lahjoittaminen Ruotsin kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille sekä Britannian prinssi Williamille ja Cambridgen herttuatar Catherinelle synnytti vuonna 2015 pöhinää sosiaaliseen mediaan. BBC:n äitiyspakkausuutinen luettiin yli 10 miljoonaa kertaa ja jaettiin yli miljoona kertaa.

Hypetys äitiyspakkauksen ympärillä jatkuu. Idea on kopioitu ympäri maailmaa. Suomi luo mainetta edistyksellisenä maana, josta muut ottavat oppia.

Meksikossa käynnistyi pari vuotta sitten Cunas CDMX -äitiyspakkausohjelma, jonka ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin vähävaraisille vanhemmille elokuussa 2015. Yhdysvalloissa useat osavaltiot, kuten Texas, Alaska ja Pennsylvania ovat ryhtyneet tarjoamaan uuden lapsen aloituspakkausta.

Kaksi lontoolaista sairaalaa ryhtyi syksyllä 2016 jakamaan äitiyspakkauksia. Vastaavanlainen pakkaus on otettu käyttöön myös Uuden-Seelannin Maori Health Centerissä.

Äitiyspakkauksesta kertominen on myös tullut osaksi Suomen lähetystöjen toimintaa.

Äitiyspakkauksesta kertominen on myös tullut osaksi Suomen lähetystöjen toimintaa. Ne ovat esitelleen äitiyspakkausta tilaisuuksissaan Nikosiasta Tokioon ja jakaneet sitä koskevaa tietoa muun muassa Finland’s maternity package – an equal start to life -esitteellä.

Suomessa äitiyspakkausideaa kehitetään edelleen tuoreessa Team Parental Box -hankkeessa. Se tarjoaa lapsiperheille tietopaketin ja apua mielenterveyden tai mielenterveystaitojen vahvistamiseksi. Pakkaus sopii äitiyspakkauksen yhteyteen ja auttaa tuoretta perhettä jaksamaan uudessa tilanteessa. Parental Boxin taustalla ovat Helsingin, Jyväskylän, Uppsalan ja Warwickin yliopistojen tutkijoiden lisäksi Suomen mielenterveysseura, Ensi- ja turvakotien liitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje