Siirry sisältöön
kari-pekka, Näkemyksiä sosiaaliturvasta
|
29.2.2016

Rakkaalla laatikolla on monta nimeä

Monet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palveluista ovat meille itsestäänselvyyksiä. Äitiyspakkauksen historia pistää ajattelemaan laajemmin.

Kaikille meille Suomessa asuville Kela on tuttu. Maailmalla Kela ei kuitenkaan organisaationa herätä suurta huomiota ammattipiirien ulkopuolella. Jos pitäisi valita yksi asia, josta Kela tunnetaan maailmallakin, olisi valinta hyvin helppo. Kun mainitsee sanat ”maternity package”, la canastilla para el bebé, pacote de maternidade, keskusteluun tulee heti uusia sävyjä.

Kelan äitiyspakkaus oli viime vuonna näkyvästi esillä kansainvälisessä mediassa. Pakkausta esiteltiin maailmanlaajuisesti esimerkiksi Reutersille sekä lisäksi Ukrainan, Meksikon ja Indonesian medialle. Aiheesta annettiin lukuisia puhelinhaastatteluja. Myös sähköpostitse vastattiin lukemattomiin äitiyspakkausta koskeviin tiedusteluihin. Vain muutamia päiviä sitten äitiyspakkaukseen kävi tutustumassa japanilainen tv-ryhmä.

Suomen mallilla maailmalle

Moni maa on innostunut Suomen mallista ja koonnut oman pakkauksen. Esimerkiksi Tallinnassa jaettiin jo vuonna 2010 niin kutsuttua hoivapakkausta tuleville äideille. Eri puolilla maailmaa on tehty paikallisia kokeiluja äitiyspakkauksen jakamiseksi. Tähän mennessä sitä on kokeiltu muun muassa Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Japanissa sekä Kanadan Albertassa ja USA:n Bexarissa.

Meistä voi tuntua perin oudolta tämä laaja kiinnostus pahvilaatikkoa ja sen sisältämiä vauvantarvikkeita kohtaan. Monet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palveluista ovat meille itsestäänselvyyksiä. Jos palaamme äitiyspakkauksen juurille, saavat itsestäänselvyydet aivan uusia sävyjä.

Äitiyspakkaus alkoi kiertokoreista, joiden avulla pyrittiin torjumaan lapsikuolleisuutta.

Laki äitiysavustuksesta säädettiin 1937, ja avustusten jakaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Varsinaisen äitiyspakkauksen juuret ovat kiertokoreissa, joihin Mannerheimin Lastensuojeluliitto hankki vauvantarvikkeita lainattavaksi. Äitiysavustus ja kiertokorit olivat nuoren kansakunnan ratkaisu huoleen vähenevästä syntyvyydestä ja suurista lapsikuolleisuusluvuista. Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin myös terveydenhuollon piiriin. Tämän työn tulokset ovat tänään meissä kaikissa nähtävissä.

Äitiysavustus täyttää itsenäisyytemme juhlavuonna 80 vuotta. Lasten ja lapsiperheiden haasteet ovat nyky-Suomessa hyvin erilaisia kuin vuosikymmeniä sitten. Mikä olisi tänään se nuorten perheiden ”pakkaus”, joka auttaisi heitä huolehtimaan ja hoivaamaan kansakunnan tulevaisuutta?

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma

Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma johdattelee blogeissaan sosiaaliturvan ajankohtaisiin kysymyksiin

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje