Siirry sisältöön
Näkemyksiä sosiaaliturvasta, Puheenvuorot
|
3.10.2017

Työkyky ja työkyvyttömyys eivät ole toistensa vastakohdat

Laki määrittelee työkyvyttömyyden perusteet.

Työkyky on monen tekijän yhtälö. Se muodostuu muun muassa työn osaamisesta, omasta asenteesta, tukijärjestelyjen toimivuudesta, työvälineiden sopivuudesta, esimiestyöstä ja joustamisen mahdollisuuksista. Yhtenä osana tässä paletissa on terveydentila.

Kaikki työkyvyn osa-alueet eivät ole joka päivä huipussaan. Koettu työkyky on osatekijöiden summa.

Kaikki työkyvyn osa-alueet eivät ole joka päivä huipussaan, ja koettu työkyky on osatekijöiden summa. Vähintään puolella työntekijöistä on yksi lääkärin toteama sairaus, monilla useampikin.

Vain murto-osalla sairaus vaikeuttaa merkittävästi työntekoa. Se, miten sairauden koetaan haittaavan työntekoa, on kiinni myös siitä, ovatko elämän muut asiat kohdillaan.

Hahmottuuko koko elämä vastaanotolla?

Sosiaalivakuutuksen työkyvyttömyysetuudet on lailla kohdennettu tilanteisiin, joissa sairaus estää työnteon. Sairauden vaikeus ja henkilön toimintakyky kuvataan lääkärinlausunnossa.

Ihmisen kokemus siitä, ettei selviä työssä, on tosi.

Lääkärin vastaanotolle tulleen ihmisen kokemus siitä, ettei selviä työssä, on tosi. Vaikeutta voi olla erottaa, mikä on eri työkyvyn osatekijöiden merkitys. Auttaisiko sairaudesta huolimatta muiden työkyvyn osatekijöiden tukeminen pärjäämään työssä?

Vastaanotolla voi olla haastavaa erottaa sairauden estävää vaikutusta työkyvyn muiden tekijöiden vaikutuksesta. Miten mahtaakaan koko elämän kokonaisuus yleensäkään hahmottua?

Sairauden rajoittavuus ratkaisee

Työkyvyn kokonaisuus ei ole se tekijä, millä työkyvyttömyysetuudet ratkaistaan. Etuuden ratkaisussa tarkastellaan vain sairauden rajoittavaa ja estävää vaikutusta sekä ns. jäljellä oleva toimintakykyä. Muita työkyvyn osatekijöitä ei ole säädetty perusteeksi.

Työkyvyttömyys on yksi osa työkyvyn kokonaisuuden puutteesta.

Työkyvyttömyys on siis vain lohko työkyvyn kokonaisuuden puutteesta.  Ristiriidan siemen yksilön kokeman ja sosiaalivakuuslain tarkasteleman työkyvyttömyyden välillä on rakennettu säädöksiin.

Asiantuntijalääkärit keskittyvät tunnistamaan lääkärinlausunnoista ratkaisujen perustaksi sairauden merkittävät ja vaikea-asteiset löydökset ja toimintakykyvaikutukset. Heidät on asetettu koetun työkyvyn puuteen ja lailla säädetyn työkyvyttömyyden ristipaineen maalitauluksi.

Lain mukaan vain sairaudesta johtuvaa työkyvyttömyyttä voidaan korvata. Yhteiskunnan odotus on, että työkyvyn muut osatekijät tulee korjata. Niiden perusteella ei makseta etuutta. Muihin tekijöihin voidaan vaikuttaa muun muassa kuntoutuksella.

Jyrki Elo

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje