Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
7.7.2017

Tules-kuntoutus kasvattaa suosiotaan avomuotoisena

Avokuntoutus säästää 600–1 000 euroa henkilöltä verrattuna laitoskuntoutukseen.
Teksti Johanna Hytönen | Kuvat Kela/Katri Lehtola

Kuntoutujat ovat toivoneet avomuotoista kuntoutusta.

Tules-kuntoutus on tarkoitettu tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville. Avomuotoisia Tules-kursseja on järjestetty vuodesta 2016.

Kuntoutujista reilu neljännes valitsee avomuotoisen kurssin, ja niiden suosio on kasvussa. Kuntoutujien on erityisen helppo tulla kasvukeskuksissa toteutuviin kuntoutuksiin.

”Avokuntoutusta on toivottu paljon, sillä monilla on vaikeuksia irtautua laitoskuntoutukseen perhe- tai työelämästä johtuen”, kertoo suunnittelija Merja Pouttu Kelasta.

Osallistujaryhmät voidaan koota paikallisesti esimerkiksi samoilta työpaikoilta.

Avomuotoisella kuntoutuksella on myös muita etuja. Osallistujaryhmät voidaan koota paikallisesti esimerkiksi samoilta työpaikoilta, ja kuntoutettavat voivat näin tukea toisiaan myös arjessa. Tämä on mahdollista, koska paikalliset palveluntuottajat voivat koota saman työpaikan kuntoutujista oman ryhmän.

Avomuotoinen kurssi soveltuu hyvin myös niille, jotka haluavat yöksi omaan kotiin.

”Kuntoutuja saa ryhmän tuen avokuntoutuksessakin”, Pouttu muistuttaa.

Avomuotoinen kuntoutus on tuonut miljoonasäästön

Avokuntoutus myös säästää kustannuksissa. Tules-kurssien avomuotoisuudesta koituva säästö nousee yli miljoonaan vuodessa, ja säästö kuntoutujaa kohti on 600–1 000 euroa. Kaikkiaan Tules-kuntoutujia on vuosittain yli 5 000.

Kuntoutukseen ilmoittautumisesta on tullut nopeampaa ja helpompaa.

Avomuotoisille kursseilla osallistumista on tämän vuoden aikana helpotettu vähentämällä esivalintaa. Kuntoutukseen hakemisesta ja kuntoutuksen aloituksesta on näin tullut nopeampaa ja helpompaa. Alaraajojen, selän tai niska-hartiaseudun ongelmista kärsivien kuntoutuskursseja on yhdistetty, jotta avomuotoisia kursseja saataisiin järjestettyä mahdollisimman laajasti ympäri maan.

Pouttu uskoo, että kurssien suosio lisääntyy, kun tieto niistä leviää vielä laajemmin terveydenhuoltoalan ammattilaisille. He ovat avainasemassa kurssien suosittelussa.

Kuntoutuksessa on lisätty liikunnan osuutta

Tules-avokurssien tavoitteena on, että asiakkaat ottaisivat kurssilla opitut kuntoutusmuodot osaksi elämäntapaansa. Avokurssiin kuuluu 3 + 2 avokuntoutuspäivää ja 10 käyntikertaa 9 kuukauden aikana.

Kurssilaisille asetetaan selkeät henkilökohtaiset tavoitteet.

Avokuntoutuksessa hyvät toimintatavat on helpompi ottaa osaksi arkea.

”Avomuotoisessa kuntoutuksessa hyvät toimintatavat on helpompi ottaa osaksi arkea”, Pouttu arvelee.

Liikunnan osuus on noin puolet kurssin ohjelmasta. Liikuntaan kuuluu myös ohjausta ja neuvontaa.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje