Siirry sisältöön
Podcastit
|
4.6.2021

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 6: Vastikkeellisuus vai vastikkeettomuus? Tuotantokauden päätöskeskustelu

Sosiaaliturvan suunnittelussa ja uudistamisessa joudutaan väistämättä ottamaan kantaa vastikkeellisuuden peruskysymyksiin. Miten vastikkeellisuus palvelisi parhaiten sosiaaliturvan käyttäjien itsenäistä toimeentuloa? Keskustelijoina ovat kauden päätösjaksossa johtava asiantuntija Marjukka Turunen Kelasta sekä Turun kaupungin muutosjohtaja Antti Parpo. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.
Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin logo

Vastikkeellisuutta on sosiaaliturvassa lähes aina. Myös Suomen syy- eli riskiperusteisessa sosiaaliturvajärjestelmässä on paljon vastikkeellisuutta. Se toteutuu usein palvelujen muodossa.

Asiantuntijoiden mukaan olisi tärkeää tunnistaa asiakkaiden tarpeita ja räätälöidä sosiaaliturvaan kuuluvia palveluja.

Vastikkeellisuuden pitäisi keskustelijoiden mielestä olla sillä tavalla houkuttelevaa, että ihmiset mielellään käyttäisivät velvoittaviakin palveluja. Asiantuntijoiden mielestä pitäisi lisäksi kehittää monialaista yhteistyötä yhteiskunnan eri organisaatioiden kesken.

Yli puolet suomalaisista ajattelee kyselytutkimuksen mukaan, että sosiaaliturvan vastikkeellisuus on tärkeää. Erityisesti pidemmälle koulutetut vastaajat pitivät sitä tärkeänä.

Osallistava sosiaaliturva on vastikkeellisuuden muoto, jossa etuuden saamisen edellytyksenä on työsuoritus tai muu vastaava osallistuminen yhteiskunnan toimintaan. Se voisi asiantuntijoiden mukaan olla yksi ratkaisu syrjäytymisen taustalla oleviin inhimillisiin ongelmiin, kuten yksinäisyyteen. Osallistava toiminta pitää silloin mitoittaa niin, että se ei ole välttämättä täysipäiväistä työtä vaan kestäisi esimerkiksi joitakin tunteja päivittäin.

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje