Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
25.11.2020

Näin Koronavilkun teksti hiottiin helppolukuiseksi

Sinuttelu, silmäiltävät väliotsikot ja teknisten yksityiskohtien karsiminen. Koronavilkku osoittaa, kuinka tärkeä osa sovelluksen käytettävyyttä on kielen selkeys.
Teksti Pyry Jumppanen
Henkilö katsoo Koronavilkku-sovellusta puhelimellaan terassipöydän ääress. Pöydällä on kasvomaski.

Kielenhuollon tavoitteena oli tehdä Koronavilkusta mahdollisimman helppokäyttöinen.

Syksyn alussa julkaistu Koronavilkku-sovellus on saanut paljon kehuja ymmärrettävästä kielestään.

Selkeys ei syntynyt sattumalta, vaan ammattilaisten työn tuloksena. Lopputuloksessa yhdistyi kielen, sovelluskehityksen ja terveydenhuollon osaaminen. Kielen näkökulmasta sovelluksen käytettävyyttä hioivat Kelan kielenhuoltajat.

Hyvät tekstit herättävät luottamusta

Tavoitteena oli, että mahdollisimman moni suomalainen lataisi Koronavilkun, joten siitä piti tehdä erityisen helppokäyttöinen. Siksi myös kielen piti olla mahdollisimman selkeää ja yksitulkintaista. Lyhyet ja täsmälliset ohjeet parantavat sovelluksen käytettävyyttä.

”Koronavilkku ohjaa käyttäjiään erilaisissa tilanteissa terveydenhuollon eri palveluihin. Selkeä ohjaus vähentää epätietoisuudesta johtuvia yhteydenottoja”, sanoo kielenhuoltaja Laura Nieminen Kelasta.

Tärkeää on myös kertoa ymmärrettävästi sovelluksen tietoturvallisuudesta ja siten kannustaa mahdollisimman monia lataamaan sovellus.

”Koronavilkun tekstejä räätälöitiin myös eri puhelimille”, Nieminen kertoo.

Käyttäjästä puhuminen vaihtui sinutteluun

Koronavilkun teksteistä siivottiin pois kaikki käyttäjä-sanat silloin, kun niillä tarkoitettiin tekstin lukijaa. Sen sijaan lukijaa sinutellaan.

”On havainnollisempaa sanoa, että jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella kuin että jos käyttäjällä todetaan tartunta, hän voi ilmoittaa siitä sovelluksella”, Nieminen toteaa.

Sovelluksen silmäiltävyyttä puolestaan parannettiin tiivistämällä tekstiä ja etenkin väliotsikoita. Tekstistä myös karsittiin teknisiä yksityiskohtia ja ammattikieltä. Lisäksi kielenhuoltajat tarkastelivat kielenhuollon perusasioita: virkkeiden pituutta, viittaussuhteita ja tekstin sävyä.

”Käyttäjälle syntyy eri vaikutelma riippuen esimerkiksi siitä, puhutaanko sairaalle henkilölle altistumisesta vai koronavirukselle altistumisesta.”

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama ja Solitan kehittämä sovellus, jonka avulla käyttäjä saa tiedon, jos hän on sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovellus toteutettiin usean tahon yhteistyönä, ja Kela vastaa sovelluksen taustajärjestelmästä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje