Mitä tiedämme perustulon vaikutuksista, Bathin ja Tampereen yliopistojen tutkija Jurgen de Wispelaere?
Perustulokokeilu on pian käynnissä Alankomaissa, Kanadassa ja Suomessa. Näiden kokeilujen tavoitteena on työllisyyden lisääminen. Aiemmissa perustulokokeiluissa Kanadassa 1970-luvulla ja äskettäin Intiassa perustulon todettiin lisänneen koettua hyvinvointia ja kehittymisen mahdollisuuksia.
Suomeen suunniteltu perustulokokeilu on sen verran suppea, että tuskin tulemme näkemään laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Suomeen suunniteltu perustulokokeilu on sen verran suppea, että tuskin tulemme näkemään laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että perustulo ei ole pelkästään tapa yksinkertaistaa etuuksien jakamista, vaan perustulolla on paljon myös muita henkisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Mitä perustulojärjestelmä tarvitsisi onnistuakseen?
Järjestelmällä pitää olla riittävä poliittinen tuki. Järjestelmä ei kestä, jos sitä rapautetaan sisältäpäin. Päättäjien pitäisi siis osata rakentaa liittoutumia poliittisten ryhmien välille perustulon tueksi.
Miten perustulon kannattajat ja vastustajat jakaantuvat poliittisesti?
Perustulon suosio on ylipäätään kasvanut, ja perustulon kannattajia on useissa poliittisissa ryhmissä. Kannattajien tärkeimmäksi tehtäväksi on perustulon suosion kasvaessa muodostunut perustulokokeilun tavoitteiden ja sisällön määrittäminen.