Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
26.4.2019

Kela saa ennätys­määriä toimeentulo­tuki­hakemuksia

Kelan pääjohtajan mukaan työtä tehdään nyt äärirajoilla, sillä jokainen hakemus on käsiteltävä huolellisesti ja lain mukaisessa aikataulussa. Tutkija puolestaan arvioi, että perusturvan matala taso ja aktiivimalli ovat saaneet ihmiset hakemaan viimesijaista tukea.
Teksti Kela | Kuvat iStockphoto

Perustoimeentulotukihakemusten määrä on suurentunut ennakoitua voimakkaammin. Kela on vastaanottanut 442 950 hakemusta vuoden ensimmäisen 3 kuukauden aikana. Määrä on kasvanut vuoden takaisesta lähes 7 %.

– Perustoimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, joten sitä haetaan, kun rahat eivät muiden etuuksien jälkeen riitä. Esimerkiksi työttömyysturvan alentaminen aktiivimallin seurauksena voi antaa kimmokkeen hakea toimeentulotukea, mutta kotitalouden tuet ovat silti liian suuret toimeentulotukeen, sanoo tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen Kelasta.

Sipilän hallitus korotti kaudellaan minimipäivärahoja. Jauhiaisen mukaan se ei kuitenkaan ole riittänyt vähentämään toimeentulotukea tarvitsemien määrää, sillä indeksijäädytykset ovat pitäneet muun muassa työttömyysturvan tason entisellään jo vuosia.

Parantunut taloustilanne ei näy juuri lainkaan heikommassa asemassa olevien tilanteessa.

– Parantunut taloustilanne ei siis näy juuri lainkaan heikommassa asemassa olevien tilanteessa. Työllisyys on parantunut merkittävästi, mutta Kelan työttömyysturvaa saavien määrässä se ei näy yhtä voimakkaasti. Työpaikan löytäminen voi olla vaikeaa hyvässäkin taloustilanteessa, jos työttömyys on pitkittynyt ja osaaminen vanhentunut.

Tänä vuonna yhä useampi ihminen on hakenut toimeentulotukea, vaikkei ole siihen oikeutettu. Asiakkaita ohjataan arvioimaan laskurien avulla, ovatko he oikeutettuja tukeen. Hakemuksista joudutaan silti hylkäämään useampi kuin joka viides. Uusista hakemuksista on alkuvuonna hylätty peräti 47 %.

Uusista hakemuksista on alkuvuonna hylätty peräti 47 %.

Kelassa hakemusruuhkiin on vastattu siirtämällä työntekijöitä muiden etuuksien käsittelystä perustoimeentulotuen ratkaisutyöhön.

– Tämä on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, sillä muidenkin etuuksien hakemukset on ratkaistava ripeästi. Kelan on pystyttävä huolehtimaan ihmisten perusturvasta. Tälle vuodelle arvioimme lisärahoituksen tarpeeksi 8,5 miljoonaa euroa, pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo.

Kelan on pystyttävä huolehtimaan ihmisten perusturvasta.

Nuoret ja työttömät ovat suurimmat perustoimeentulotukea saavat ryhmät. Asuminen muodostaa lähes puolet perustoimeentulotukea saaneiden kotitalouksien menoista.

Kelan perustoimeentulotuen etuusmenot olivat 716,0 miljoonaa euroa vuonna 2018. Määrä oli 0,8 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Tukea maksettiin vuoden aikana 281 488 kotitaloudelle.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje