Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa
|
7.5.2020

Kela, MLL ja Itla selvittävät korona­tilanteen vaikutuksia lapsi­perheiden arkeen

Vanhemmat sekä pienemmät ja isommat lapset viettävät nyt paljon aikaa neljän seinän sisällä. Poikkeuksellisista ajoista ja kokemuksista on kerätty kirjoituksia tutkimusta varten. Tutkimuksen tuloksia aiotaan hyödyntää sosiaaliturvan uudistamisessa.

Lapsiperheiden ja nuorten kirjoituksia korona-ajalta kerätään

Kirjoituksia käytetään tieteelliseen tutkimustyöhön, jota hyödynnetään myös sosiaaliturvan uudistamisessa.

Kelan tutkimusyksikkö, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla) ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) keräävät vanhempien ja nuorten kirjoituksia muuttuneesta perhearjesta koronatilanteen keskellä.

Perheen kanssa vietetään koronaepidemian jatkuessa paljon aikaa, joka voi olla sekä antoisaa että vaativaa. Monissa perheissä lomautukset tai työttömyys ovat lisänneet huolta perheen taloudesta. Elämänpiirin kapeneminen neljän seinän sisälle on muuttanut sekä aikuisten että lasten arkipäivää monin tavoin. Perheiden arkeen tavallisesti kuuluvat sosiaaliset suhteet ja tukiverkostot ovat kaventuneet sosiaalisen eristäytymisen vuoksi.

Kelan, Itlan ja MLL:n keräämiä kirjoituksia käytetään tieteellisen tutkimuksen Arjen järjestäminen ja toimeentulo koronaepidemian aikana toteuttamiseen. Kirjoituksia kerättiin toukokuun aikana lapsiperheiltä ja yli 15-vuotiailta nuorilta. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään sosiaaliturvan uudistamisessa.

Artikkelia on päivitetty 1.6.2020. Artikkelista on poistettu kirjoitusten keräämiseen tarkoitetut kutsut ja linkit. Lisäksi tekstin aikamuotoja on muutettu vastaamaan tutkimuksen tilannetta. Artikkeliin on myös lisätty linkki tutkimushankkeeseen ja maininta kirjoitusten keräämisen ajankohdasta ja tutkimuskohteista.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje