Elämme mielenkiintoisia aikoja. Vaikka moni asia on vielä levällään, näyttää siltä, että sote-uudistus jossakin muodossa runnotaan kokoon tällä hallituskaudella. Sote-lyhenne on tarttunut jo kansankieleen, mutta moniko tietää, mistä siinä oikeasti on kysymys?
Keskustelu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleen järjestämisestä on pyörinyt lähes kokonaan lyhenteen loppuosan asioissa, terveyspalveluissa.
Uudistus myllertää palvelurakenteen uusiksi, mutta se ei riitä. Tarvitaan myös toimintatapojen ja sisällön muutosta, muistuttavat Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen.
Liisa Hyssälä peräänkuuluttaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä palvelujen tarjonnassa. Pentti Itkonen puolestaan pitää tärkeänä palvelujen järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta sote-alueille. Niin taataan palvelujen saatavuus ja kehittäminen eri puolilla maata.
Myös Kelassa pidetään sote-uudistuksen tärkeimpinä tavoitteina lähipalvelujen turvaamista, kustannusten kasvun hillitsemistä ja asiakkaiden valinnanvapautta perusterveydenhuollon palveluissa.
Uudistus myllertää palvelurakenteen, mutta se ei yksin riitä.
Vaalit lähestyvät. Voisi luulla, että sote-uudistuksen myötä sosiaaliturva-asiat nousisivat myös vaalikeskustelun keskeiseksi aiheeksi.
Politiikan tutkija Sami Borg kuitenkin toteaa, että sosiaaliturva ei ole aikoihin ollut keskeinen vaaliteema muuten kuin välillisesti, kun on puhuttu työllisyydestä, talouskasvusta ja verotuksesta. Hän epäilee, että sote-keskustelu jää nytkin vaaleissa taustalle. Suomessa vallitsee konsensus kaikille kuuluvasta sosiaaliturvasta. Sen tuottaminen ja rahoitus voivat sen sijaan herättää keskustelua.
Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas muistuttaa vaalilupauksista, jotka joskus johtavat jopa vaalilahjoihin. Takuueläke syntyi juuri vaalien alla maaliskuussa 2011.
Lupauksia on helppo antaa mutta vaikea toteuttaa monipuoluejärjestelmässämme. Syytä kuitenkin olisi, sillä ne muistetaan. Kun lupaus jää toteutumatta, luottamus menee.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kansa luottaa hallintoon ja virkamiehiin, eritoten poliisiin, puolustusvoimiin ja Kelaan. Luottamus eduskuntaan, hallitukseen ja puolueisiin on paljon heikompaa.
Jospa sote-uudistus onnistuisi niin oivallisesti, että siitä tulisi kiitosta myös poliittisille päättäjille?