Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
23.2.2015

Kela-asiat yhdellä vilkaisulla

Teksti Pauliina Venäläinen | Kuvat Ida Wikström / BOTH

Asiointipalvelun etusivu on uudistunut paremmin palvelevaksi.
Asiointipalvelun etusivu on uudistunut paremmin palvelevaksi.

Lähes kaikki Kela-asiat voi nykyään hoitaa verkossa. Verkkoasiointia on helpotettu uudistamalla asiointipalvelun etusivu, josta kaikki Kela-asiat näkee kerralla.

Viime vuosien tiivis kehitystyö asiointipalvelussa on tuottanut tulosta, ja uusia sovelluksia on julkaistu vuosittain. Tällä hetkellä eri etuuksiin liittyviä maksutietoja, päätöksiä, kirjeitä ja kertymiä pystyy tarkastelemaan asiointipalvelussa, ja lähes kaikkia etuuksia voi myös hakea verkossa.

Kun yhä useampi siirtyy verkkoon, myös paperitositteiden määrä vähenee.

Helposti ja nopeasti verkossa

Asiointipalvelun sisältöjä ja toiminnallisuuksia kehitetään jatkuvasti selkeämmiksi ja helppokäyttöisemmiksi. Yksi tuoreimmista parannuksista on palvelun etusivu-uudistus.

Etusivulta näkee nyt yhdellä vilkaisulla kaikki keskeiset Kela-asiat, kuten seuraavat ja edelliset maksut, uusimmat päätökset sekä muistutukset esimerkiksi lähettämättä jääneistä liitteistä. Liitteet voi lähettää etusivulta löytyvän linkin kautta.

Kela markkinoi verkkoasiointia jatkuvasti muun muassa verkkomainonnalla. Asiointikertojen määrissä tarkasteltuna henkilö­asiakkaiden verkkoasiointi kasvaakin reippaasti. Asiointipalveluun on kirjauduttu syyskuun loppuun mennessä jo reilut 8,2 miljoonaa kertaa, kun esimerkiksi vuonna 2012 tunnistautumiskertoja oli yhteensä noin 8,3 miljoonaa. Myös hakemuksia tehdään nykyään enemmän verkossa kuin paperilla.

Vuosi-ilmoitustiedot tulossa

Kela lähettää asiakkailleen vuosittain noin 1,8 miljoonaa paperista vuosi-ilmoituskirjettä verotuksen tarkistamista varten.

Vuoden 2015 alusta alkaen asiakkaat näkevät saamiensa veronalaisten etuuksien määrän ja niistä toimitetun ennakonpidätyksen suoraan asiointipalvelussa. Asiakas voi tarkistaa ja tarvittaessa tulostaa vuosi-ilmoitustiedot asiointipalvelusta.

Eläkkeensaajille ja alle 18-vuotiaille etuudensaajille vuosi-ilmoitus kuitenkin postitetaan.

Muutoksen tavoitteena on säästää Kelan postitus- ja tulostuskuluissa. Ilmoituskirjeiden määrä on tarkoitus saada vähen­tymään 1,8 miljoonasta noin 700 000 kappaleeseen vuodessa. ■

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje