Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
10.9.2019

Innovoidaan Kelalle nuoruuspakkaus!

Nuoret tarvitsevat selkeän tietopaketin etuuksista ja palveluista.

Miten nuoret löytävät tietoa Kelan palveluista? Miten nykyistä systeemiä voisi kehittää sellaiseksi, että tiedon löytäminen ja etuuksien hakeminen olisi selkeää ja mutkatonta? Miten Kelan palveluista saataisiin nuorille houkuttelevia? Tätä Kela haluaa nyt kysyä nuorilta itseltään.

Kelan tukiin kannattaa tutustua ennen kuin tarve on akuutti.

Kelan palvelut tulevat ajankohtaisiksi lähes kaikille suomalaisille jossain vaiheessa elämän kaarta. Kela-kortti on varmastikin monelle nuorelle tuttu, mutta monet muut Kelan myöntämät tuet ja palvelut tulevat ajankohtaisiksi usein vasta silloin, kun elämäntilanteeseen tulee jonkinlainen muutos, kuten opiskelun aloittaminen, muutto omaan kotiin tai ulkomaille tai esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen. Tällöin Kelan myöntämiin tukiin saattaa tulla akuuttikin tarve.

Kela järjestää syksyllä 2019 yhdessä Nuorten Akatemian kanssa toisen asteen opiskelijoille suunnatun innovaatiokilpailun, jossa nuoret pääsevät tiimeissä ideoimaan ja kehittämään Kelan palveluita. Nuoruuspakkaus-innovaatiokilpailuun osallistuminen tapahtuu kouluaikana osana kurssia. Oppilaitokset saivat hakea kilpailuun mukaan keväällä ja mukaan pääsivät Gradia Jyväskylästä, Samiedu Savonlinnasta ja Otaniemen lukio Espoosta sekä Helsingin kuvataidelukio ”Torkkeli”.

Kilpailuun osallistuvat saavat kylkiäisinä tietoa yhteiskunnan toiminnasta.

Kilpailu huipentuu kolmeen koko päivän kestävään ideointisessioon, jossa kilpailuun valmistautuneet tiimit saavat ratkaista Kelan palveluihin liittyvän haasteen. Ennen itse kilpailupäivää tiimit tutkivat osana koulutyötään Kelan palveluita ja tekevät taustatyötä mm. tutustumalla Kelan nettisivuihin ja paikallisen Kelan toimipisteeseen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Samalla nuoret saavat Kela-tietoutta ja ymmärrystä hyvinvointiyhteiskunnan tuesta yksilöille. Kilpailun aikana tiimien on asetuttava monenlaisten nuorten saappaisiin, tarkasteltava palveluita kriittisesti ja otettava huomioon yksilöiden erilaiset lähtökohdat. Osana kilpailukokonaisuutta käytetään Kelan tuottamia tutkimuksia ja muuta materiaalia, jota tiimit voivat halutessaan hyödyntää.

Kilpailu järjestetään Jyväskylässä, Savonlinnassa ja pääkaupunkiseudulla. Jokaisen kilpailupäivän päätteeksi tuomaristo valitsee voittajatiimin, joka saa palkinnoksi paitsi mainetta ja kunniaa, myös 500 euron lahjakortin. Ja mikä tärkeintä: Kela saa ideoita siitä, miten palvella nuoria asiakkaitaan tulevaisuudessa entistä paremmin.

Katja Mannerström

Kun näkemykset ja maailmat törmäävät, saadaan jotain hyvää ja uutta, uskoo sosiaalipsykologi ja Nuorten Akatemian asiakkuuspäällikkö Katja Mannerström. Nuorten Akatemia on yhteistyöorganisaatio, jonka tehtävänä on vahvistaa nuorten osallisuutta, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää nuorten ja aikuisten välistä vuorovaikutusta.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje