Siirry sisältöön
Webinaarikatsomo
|
13.03.2023

Yhä useampi velkaantuu liikaa – miten kääntää kehitys?

Kela-aamu 13.3. klo 8.30–10.00
 
Tapahtuman info ja ohjelma

Jos upotuslinkki ei näy, voit katsoa tallenteen täältä.

Maksuhäiriömerkinnän saaneiden ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina vauhdilla, ja vuoden 2020 lopussa lähes 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Reilusti yli 100 000 lasta elää perheissä, joissa vanhemmalla on maksuhäiriömerkintä. Lähitulevaisuuden taloudelliset näkymät lisäävät todennäköisesti ylivelkaantumista ja sen haitallisia vaikutuksia, jos tukea ei lisätä.

Ylivelkaantuminen heikentää ihmisen taloutta ja hyvinvointia usein pitkäaikaisesti. Velkaongelmia on niin yksin asuvilla, lapsiperheillä kuin eläkeläisilläkin. Ylivelkaantumisen taustalla on usein esimerkiksi yllättävä elämäntilanteen muutos, yli varojen eläminen tai erilaisia elämänhallinnan ongelmia. Varhainen tuki on niin velkaantuneen kuin yhteiskunnan näkökulmasta vaikuttavinta. Velkaongelmaiset saavat kuitenkin tukea liian vähän ja liian myöhään.

Kevään eduskuntavaaliehdokkaat keskustelivat maanantaina 13.3. Kela-aamussa ylivelkaantumisen syistä ja ratkaisukeinoista.

Keskustelussa olivat mukana Eva Biaudet (rkp), Juhani Klemetti (Liike Nyt), Mari Holopainen (vihr), Ilkka Kantola (sd), Ari Koponen (ps), Jukka Palokangas (kd), Terhi Peltokorpi (kesk), Jussi Saramo (vas) sekä Elina Valtonen (kok). Keskustelua moderoi pääjohtaja Outi Antila ja sen asiantuntijana toimi kehittämispäällikkö Tomi Ståhl.

Voit seurata keskustelua Twitterissä hashtagilla #KelaAamu.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje