Siirry sisältöön
Näkemyksiä sosiaaliturvasta, Puheenvuorot
|
10.11.2016

Mikä ihmeen ISSA?

Kela tekee vaikuttamistyötä useilla kansainvälisillä foorumeilla, esimerkiksi sosiaaliturvalaitosten maailmanlaajuisessa yhteistyöjärjestö ISSAssa.

Tanja Blomqvist tekee Kelassa muun muassa strategista kansainvälistä sidosryhmätyötä.
Tanja Blomqvist tekee Kelassa muun muassa strategista kansainvälistä sidosryhmätyötä.

Olen koko Kela-urani ajan ollut tekemisissä kansainvälisten asioiden kanssa. Minulta on usein kysytty, mitä kansainväliset asiat oikein ovat. Kysymyksen ovat esittäneet niin kollegat Suomessa ja ulkomailla kuin sukulaiset ja ystävätkin. Aloitan blogin kirjoittamisen vastatakseni tähän kysymykseen ja kerron Kelan kansainvälisestä toiminnasta oman työarkeni kautta. Tervetuloa mukaan!

Aloitin työn Kelassa nykyistä kansainvälisten asioiden keskusta vastaavassa yksikössä, jossa tein päätöksiä Suomen asumisperusteiseen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Hoidin myös asiakaspalvelua. Olen toiminut myös suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Nykyään työskentelen Kelan Esikuntapalvelujen strategiaryhmässä. Hoidan esikunnassa muun muassa strategisen tason kansainvälistä sidosryhmätyötä ja tuen Kelan johtoa myös ISSAa koskevissa asioissa.

Mikä ISSA on?

International Social Security Association (ISSA) on maailman sosiaaliturvalaitosten yhteistyöjärjestö, johon kuluu noin 340 sosiaaliturvalaitosta yli 160 maasta. ISSA on ikään kuin maailman sosiaaliturvalaitosten YK.

ISSA on ikään kuin maailman sosiaaliturvalaitosten YK.

Yhdistyneistä kansakunnista ja sen alajärjestöistä ISSA kuitenkin eroaa siinä, että sen jäseniä ovat sosiaaliturvalaitokset, eivät valtiot. Sosiaaliturvan toimeenpanijan näkökulma näkyy ja kuuluu ISSAssa vahvasti. Viime aikoina painopisteenä on ollut muun muassa palveluiden kehittäminen, ICT:n hyödyntäminen ja sosiaaliturvahallinnon tehostaminen.

Kela on ISSAn jäsen. Myös Eläketurvakeskus (ETK), Kuntien eläkevakuutus (Keva), Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela), Tapaturmavakuutuskeskus (TVK), Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) ja Työttömyyskassojen yhteisjärjestö (TYJ) ovat ISSAn jäseniä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on ISSAn liitännäisjäsen.

Useat suomalaiset asiantuntijat osallistuvat ISSAn kokouksiin, seminaareihin ja työryhmiin. Kela on viime vuosina osallistunut myös ISSAn hyvien käytäntöjen kilpailuun. Kilpailuhakemusten aiheina ovat olleet asiakkaita verkossa neuvova Kela-Kerttu ja sähköisten liitteiden lähettäminen Kelaan. Ensi vuonna kokeilemme, millaisia kehittämisideoita saamme palvelun laatua koskevasta ohjeistuksesta (ISSA Service Quality Guidelines) ja siihen liittyvästä itsearvioinnista. Koska toimin yhteyshenkilönä ISSAan päin, pääsen usein ideoimaan ja valmistelemaan mielenkiintoisia asioita yhdessä kollegoiden kanssa.

ISSAn yleiskokous ja maailman sosiaaliturvafoorumi WSSF

Kiinnostuitko ISSAsta? Sen yleiskokous ja maailman sosiaaliturvafoorumi WSSF (World Social Security Forum) järjestetään 14.–18.11.2016 Panamássa. Viikon ohjelma löytyy ISSAn verkkosivustolta. ISSAn jäsenlaitosten edustajilla on mahdollisuus seurata yleiskokouksen esityksiä ja keskusteluja verkossa! ISSA on luvannut tiedottaa asiasta tarkemmin ennen kokousta. Yleiskokouksen yhteydessä julkaistaan myös muun muassa mielenkiintoisia raportteja ja ohjeistuksia. Itse odottelen mielenkiinnolla esimerkiksi viestinnän ja aktuaaritoiminnan kehittämiseen liittyvää ohjeistusta. Hae siis ISSAn ekstranetin käyttöoikeudet viimeistään nyt!

Tutustu ISSAn verkkosivuihin (englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi, lisäksi tietoa ja raportteja löytyy myös venäjäksi, arabiaksi ja kiinaksi)

Katso ISSAn yleiskokouksen ja maailman sosiaaliturvafoorumi WSSF:n ohjelma

Hae ISSAn ekstranetin käyttöoikeudet (jos työskentelet ISSAn jäsenlaitoksessa)

Tanja Blomqvist työskentelee kansainvälisten asioiden asiantuntijana Kelassa. EU, EESSI, ISSA ja muut lyhenteet ovat harkitussa hyötykäytössä.

Tanja Blomqvist

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje