Siirry sisältöön
Podcastit
|
13.12.2021

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 9: Kuinka paljon nuorista tarvitsee olla huolissaan?

Pieni osa nuorista voi todella huonosti. Siihen vaikuttaa moni asia – jo syntyminen perheeseen, johon on kasautunut runsaasti vaikeuksia. Meneekö suurimmalla osalla suomalaisnuorista kuitenkin keskimäärin ”ihan ok”?
Tuuli Hirvilammi, Jani Erola, Sanni Lehtinen, Karoliina Koskenvuo, Johanna Hytönen

Podcastissa keskustelevat yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopistosta, sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta sekä tutkimuspäällikkö Karoliina Koskenvuo Kelasta. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Sanni Lehtinen, Nyyti ry:n puheenjohtaja ja Mielenterveyspoolin hankepäällikkö. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi:n erikoistoimittaja Johanna Hytönen

Tämän päivän nuori kamppailee erilaisten asioiden kanssa kuin aiemmat sukupolvet. Opiskelu vaatii itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta jo pienestä pitäen, ilmastonmuutos ahdistaa monia, pandemia ja etäelämä ovat vaikuttaneet kaikkien elämään ja huoli omasta tulevaisuudesta painaa. Suuri osa nuorista selviää hyvin ja heillä tukiverkkoja on riittävästi. Moni kuitenkin myös uupuu. Miten tässä tilanteessa apu ja nuori saataisiin kohtaamaan?

Moni Kelan etuus on suunnattu avuksi elämän muutoksissa, ja niitä osataan hyödyntää. Nuoret tuntevat hyvin esimerkiksi opiskelijaterveydenhuollon tai asumisen tukemiseen. Eniten apua ja tukea tarvitsevien nuorten auttaminen on suurin haaste.

”Merkityksellistä tekemistä, läheisiä ihmisiä ja kohtuullinen toimeentulo.” Tämä oli nuorten oma, varsin kohtuullinen toive hyvinvoinnin takaamiseksi Kelan tuoreessa tutkimuksessa. Myös keskustelussa tulee esiin, että nuorilla on vahva tarve merkityksellisen työn tekemiseen. Näillä ajatuksilla nuoret ovat vahvasti rakentamassa kestävämpää yhteiskuntaa. Pitäisikö nuoria kuunnella paremmin ja ottaa jopa oppia?

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje