Siirry sisältöön
Podcastit
|
26.5.2021

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 3: Sosiaaliturvan ihmiskäsitys

Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola ja Turun yliopiston professori Mikko Niemelä pohtivat, kenelle sosiaaliturvamalli ja sen palvelut on oikeastaan suunniteltu. Toimittaja-kirjailija Anu Partanen vertailee Suomen ja Yhdysvaltojen sosiaaliturvamallien ihmiskäsityksiä. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.
Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin logo

Hyvästä yrityksestä huolimatta ihminen ei aina ole rationaalinen olento. Toimimme ajoittain mielijohteidemme mukaan, emmekä välttämättä suunnittele tulevaisuutta kovin pitkälle.

Taloustieteilijät puhuvat homo economicuksesta, joka osaa tehdä erehtymättömästi taloutensa kannalta järkeviä valintoja. Todellisuudesta tiedämme, että tällaisia ihmisiä ei juuri ole olemassa. Tämä näkyy myös sosiaaliturvajärjestelmän käytössä.

Osa sosiaaliturvasta, kuten eläkejärjestelmä, vaatii pitkän tähtäimen suunnittelua. Sosiaaliturvan etuuksien hakeminen voi olla kriisitilanteessa vaikeaa, ja etuustietojen etsiminen on yhteiskunnallisesti myös kustannus.

Miten tämä kaikki pitäisi ottaa huomioon sosiaaliturvan suunnittelussa? Miten ihmisiä voidaan tuupata oikeaan suuntaan?

Podcastin keskustelijat kiinnittäisivät huomiota muun muassa palvelujen saatavuuteen ja muotoiluun. Tiedon puute voi olla sosiaaliturvan informaatioloukku.

Tulorekisterin kaltaiset järjestelmät vähentävät yhteiskunnan kustannuksia. Tekoäly voi tulevaisuudessa auttaa sosiaaliturvan ratkaisuvaihtoehtojen antamisessa.

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje