Siirry sisältöön
Podcastit
|
7.12.2022

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 12: Perhevapaauudistuksen toivotaan lisäävän tasa-arvoa – miten uudistus haastaa työelämän?

Perhevapaauudistukseen liittyy paljon toiveita siitä, että se lisäisi isien perhevapaiden käyttöä ja vanhemmuuden tasa-arvoa. Nyt vapaita voi jakaa entistä tasavertaisemmin, ja uudistus otti huomioon myös erilaiset perhemuodot.
Olli Kärkkäinen, Johanna Aholainen, Anna Polvenlahti, Anneli Miettinen, Johanna Hytönen.

Podcastissa keskustelevat etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta, juristi Anna Polvenlahti metsäyhtiö UPM:stä ja erikoistutkija Anneli Miettinen Kelasta. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Olli Kärkkäinen, johtava erityisasiantuntija valtiovarainministeriöstä. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi-verkkomedian erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

Perhevapaauudistus tuli voimaan elokuussa 2022. Perhevapaiden jakamiseen vaikuttavat lainsäädännön lisäksi myös työpaikkojen käytännöt ja laajemmat yhteiskunnalliset normit. Miten työelämässä voidaan kannustaa työntekijöitä pitämään oma osansa perhevapaista ja normalisoida isien pitkiä perhevapaita? Entä miten uudistus on tähän mennessä otettu vastaan perheissä?

Perhevapaauudistuksen yhtenä tavoitteena on tasata hoivavastuun jakautumista perheissä ja lisätä siten sukupuolten välistä tasa-arvoa. Lisäksi perhevapaista puhutaan nyt sukupuolineutraalein termein ja huomioidaan perheiden moninaisuus. Miten asiantuntijat ennakoivat uudistuksen vaikutuksia?

Lue podcast tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje