Siirry sisältöön
Podcastit
|
23.11.2022

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 10: Työnteon ja sosiaaliturvan yhdistäminen takkuaa – löytyykö sosiaaliturvauudistuksesta ratkaisuja?

Sosiaaliturvan ja työmahdollisuuksien yhdistäminen on nykyjärjestelmässä usein hankalaa. Toisaalta esimerkiksi asumistukea saa myös moni, joka käy työssä.

Podcastissa keskustelevat Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula, sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston johtaja Liisa Siika-aho ja työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Minna Ylikännö. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Ihmisoikeusliiton taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Anna Salmivaara. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi-verkkomedian erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

Palkkatöiden ja sosiaaliturvan yhdistämiseen liittyy monenlaisia haasteita ja uskomuksia. Työtön ihminen ei esimerkiksi välttämättä uskalla ottaa vastaan pieniä työmahdollisuuksia, koska pelkää, että työnteko voi sotkea etuuksien saamisen ja laskea käteen jäävää summaa. Miten asia pitäisi järjestää sosiaaliturvauudistuksessa?

Nyt uudistuksessa valmistellaan yhden perusturvaetuuden mallia. Miten eri vaihtoehtoisissa malleissa (perustulo, perustili ja yksi perusturvaetuus) voitaisiin onnistua sosiaaliturvan ja palkkatyön yhdistämisen sujuvoittamisessa ja välttää kannustinloukut?

Samaa aihetta käsitellään myös 9.12.2022 Kela-aamun webinaarissa Sosiaaliturva uudistuu – kuinka käy Kelan? Ilmoittaudu webinaariin tai kuuntele tallenne täällä.

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje