Siirry sisältöön
Podcastit
|
3.6.2021

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast, osa 5: Perustulo ‒ miten perustulo rahoitettaisiin?

Perustulo on noussut koronaepidemian aikana uudestaan keskustelunaiheeksi. Mitä muutaman vuoden takaisesta Suomen perustulokokeilusta opittiin, ja helpottaisiko perustulo kriisitilanteiden hoitamista? Keskustelijoina ovat ajatushautomo Demos Helsingin vanhempi konsultti Leena Alanko, Turun yliopiston työelämäprofessori ja Suomen perustulokokeilun tieteellinen johtaja Olli Kangas sekä Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.
Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin logo

Koronaepidemia herätti eri puolilla maailmaa uudelleen kiinnostuksen perustuloa kohtaan. Useimmiten keskusteluissa tuli esille osittainen perustulo, joka vastaisi suurin piirtein Suomen perusturvajärjestelmää.

Osittainen perustulo olisi käytännössä hyvin samanlainen kuin Suomen perustulokokeilussa vuosina 2017‒2018 kokeiltu järjestelmä. Suomen perustulokokeilu osoitti, että osittainen perustulo olisi käytännössä mahdollinen ja rahoitettavissa.

Asiantuntijat muistuttavat, että perustulo ei olisi pelkästään sosiaaliturvajärjestelmä työttömyyden varalle. Tosi asiassa se koskettaisi useita sosiaaliturvan asiakasryhmiä ja poistaisi siirtymää etuudelta tai tuelta toiselle.

Keskustelijat arvioivat, että monet perustulon ominaisuudet ovat hyvin kannatettavia ja niitä voisi ottaa huomioon sosiaaliturvassa jo nyt. He rohkaisevat miettimään, miten tuet saataisiin saajilleen ennakoitaviksi ja vähennettäisiin byrokratiaa.

Podcastin voi lukea tekstiversiona täältä.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje