Siirry sisältöön
På svenska
|
9.3.2018

Östra Finland toppar statistiken över arbets­löshets­förmåner

På landskapsnivå utbetalas mest arbetslöshetsförmåner i Norra Karelen. Inkomsttryggheten och grundskyddet fördelas olika på regional nivå.
Teksti Heidi Kemppainen, chefsplanerare, gruppen för statistik och datalagring vid FPA, översättning Kurt Kavander

I Fastlandsfinland betalade arbetslöshetskassorna och FPA ut arbetslöshetsförmåner för 96,4 miljoner ersättningsdagar år 2017. Den inkomstrelaterade dagpenningens andel av ersättningsdagarna var 37 procent.

I Fastlandsfinland utbetalades år 2017 arbetslöshetsförmåner för 30 dagar för varje person i arbetsför ålder

Regionalt återger antalet arbetslöshetsdagar per invånarna i åldern 18–64 år bäst antalet personer som i förhållande till den övriga befolkningen får arbetslöshetsförmåner. Mätaren beaktar också hur länge förmånen utbetalats under året.

I Fastlandsfinland utbetalades år 2017 arbetslöshetsförmåner för 30 dagar för varje person i arbetsför ålder. Det är detsamma som en sex veckors period med arbetslöshetsförmåner.

Minst utbetalningar i Österbotten och Nyland

På landskapsnivå var relationstalet i Norra Karelen störst: 42 dagar per invånare. I Kymmenedalen var relationstalet 38 och i Kajanaland 37 dagar.

På landskapsnivå var relationstalet i Österbotten lägst: 23 dagar med arbetslöshetsförmåner per invånare. I Nyland var relationstalet 24, i Södra Österbotten 26 och i Mellersta Österbotten 27 dagar.

År 2017 bestod 37 procent av dagarna med arbetslöshetsförmåner av dagar med inkomstrelaterad dagpenning. Grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet via FPA svarade för 63 procent av dagarna.

I landskapen Lappland och Kajanaland svarade den inkomstrelaterade dagpenningen för nästan hälften av dagarna: i Lappland 49 och i Kajanaland 48 procent. I Nyland var den inkomstrelaterade dagpenningens andel klart mindre än i övriga Fastlandsfinland. I Nyland utgjorde endast 30 procent dagar med inkomstrelaterad dagpenning. Den näst minsta andelen dagar med inkomstrelaterad dagpenning, 36 procent, fanns i Birkaland.

Mellan urbana och övriga kommuner är skillnaderna i antalet dagar med arbetslöshetsförmåner per invånare små.

I huvudstadsregionen relativt sett mindre ersättningsdagar

Mellan urbana och övriga kommuner är skillnaderna i antalet dagar med arbetslöshetsförmåner per invånare små. I de urbana kommunerna utbetalades arbetslöshetsförmåner för 30 dagar per invånare år 2017. I de övriga kommunerna var motsvarande relationstal 28 dagar.

I statistiken skiljer sig huvudstadsregionen från de övriga urbana kommunerna. I huvudstadsregionen var antalet invånare som fick arbetslöshetsförmån år 2017 mindre än i de övriga urbana kommunerna. I huvudstadsregionen var det invånarrelaterade antalet dagar med arbetslöshetsförmån 25 och i de övriga urbana kommunerna 32 dagar.

Fler personer med grundskydd i städerna

År 2017 utbetalades per varje invånare i åldern 18–64 år inkomstrelaterad dagpenning för 11 och arbetslöshetsförmåner via FPA för 19 dagar.

Arbetslöshetsförmånerna via FPA utbetalades mer i urbana kommuner än i de övriga.

Arbetslöshetsförmånerna via FPA utbetalades mer i urbana kommuner än i de övriga. Per invånare uppgick antalet dagar med arbetslöshetsförmån via FPA i de urbana kommunerna till 20 och i de övriga till 15 dagar.

I tätorts- och landsbygdskommunerna utbetalades inkomstrelaterad dagpenning för 13 dagar per invånare. I huvudstadsregionen var motsvarande relationstal 7 och i de övriga urbana kommunerna 12 dagar.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje