Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

”Opinto­tuen tulorajat kohtuuttomia”

Mari Järvinen, 24, teki opiskeluaikana töitä saadakseen kokemusta ja tienatakseen hieman tuloja opintotuen lisäksi. Opintojen loppusuoralla opintotuen tulorajat ylittyivät. Nyt Mari on maksanut tukia takaisin asuntosäästörahoilla. Loppusummasta on tulossa vielä perintäkirje Kelasta.
Teksti Sabina MäkiKuvat Eino Ansio
"Jos olisin valmistunut kolme päivää aikaisemmin tai tienannut parisen euroa vähemmän, olisin voinut pitää yhden kuukauden opintotuen", kertoo 2 500 euroa opintotukia palauttava Mari Järvinen.
"Jos olisin valmistunut kolme päivää aikaisemmin tai tienannut parisen euroa vähemmän, olisin voinut pitää yhden kuukauden opintotuen", kertoo 2 500 euroa opintotukia palauttava Mari Järvinen.

”Pääsin 20-vuotiaana Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Työskentelin ensimmäisinä opiskeluvuosina vähän, jotta saisin kokemusta sekä rahaa elämistä ja harrastuksia varten. Tein opintoja nopeutetusti. Minun oli tarkoitus valmistua ennen tavoiteaikaa, joka oli joulukuussa 2017.

Opinnäytetyön aloittaminen viivästyi ulkomaanvaihdon vuoksi. Aloitin opinnäytteen tekemisen parityönä keväällä 2017. Olin päätoiminen opiskelija, joten minun oli pakko nostaa opintotukea. Samalla tein töitä sen verran, että tienasin muutaman satasen kuussa.

Odotin rauhassa, että edellisvuoden esitäytetty veroilmoitus saapui keväällä 2018 ja otin itse yhteyttä Kelaan.

Opintoja jäi vielä syksyksi 2017 seitsemän opintopisteen verran. Sain kesätyöpaikan ja lisäksi pitkän sijaisuuden syksylle. En nostanut enää opintotukea, kun en sitä tarvinnut.

Valmistuin lopulta tavoiteajassa joulukuussa 2017. Odotin rauhassa, että edellisvuoden esitäytetty veroilmoitus saapui keväällä 2018 ja otin itse yhteyttä Kelaan. Näin Kelan taulukoista, että vuositulorajani oli ylittynyt. Mieheni ja isosiskoni ovat myös maksaneet heille myönnettyjä tukia takaisin reilulla kädellä.

Jos olisin valmistunut kolme päivää aiemmin tai olisin tienannut pari euroa vähemmän, olisin voinut pitää vielä yhden kuukauden opintotuen. Tuloikseni katsottiin jopa kaupparyhmän bonukset. Maksettavaksi rapsahtivat kaikki kevään 2017 tuet – noin 2 500 euroa.

Kelasta tarjottiin minulle maksusuunnitelmaa. Olin säästänyt asuntoa varten, joten kykenin maksamaan 2 000 euroa toukokuun loppuun mennessä.

Kelasta tarjottiin minulle maksusuunnitelmaa. Olin säästänyt asuntoa varten, joten kykenin maksamaan 2 000 euroa toukokuun loppuun mennessä. Siitä summasta ei tarvinnut maksaa korkoa.

Noin 500 euroa jäi vielä maksamatta. Siitä pitäisi tulla kohta perintäkirje, koska viime vuoden verotus on vahvistettu. Tästä loppusummasta joudun maksamaan 7,5 % korkoa.

Viimeisen vuoden opiskelijana en voinut helmikuussa tietää, mikä tilanteeni on syksyllä. 2 500 euroa olisi ollut ihan hirveä summa, jos minulla ei olisi ollut säästöjä.

Haen nyt uusia kokemuksia ja etsin elämälleni suuntaa. Meillä on huippuhyvä opintotukijärjestelmä ja ilmainen koulutus. Arvostan niitä hirveästi.

Tienaamiselle on kuitenkin asetettu mielestäni kohtuuttomat rajat. Työkokemuksen saaminen olisi tärkeää.

Jos tekee hommansa hyvin ja valmistuu ajoissa, miksi työnteosta ja ahkeruudesta sakotetaan? Olisi ollut ikävää kieltäytyä töistä ja elää opintotuella.” ¶

 

Opintotuen vuosituloraja on vuoden 2019 loppuun asti 667 euroa tukikuukaudelta ja 1 990 euroa tuettomilta kuukausilta. Tulot voivat lisäksi ylittää vuositulorajan enintään 222 eurolla. Tulorajan ylittävältä osalta tuki joudutaan perimään takaisin.