Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

”Olin onnellinen, kun tuli eläkkeen aika”

Pirkanmaalla asuva Ritva Murrola, 64, kuuluu sosiaaliturvan suurimpiin hyötyjiin. Pienehköä työeläkettä täydentänee tulevaisuudessa kansaneläke.
Teksti Sabina MäkiKuvat Harri Joensuu
Ritva Murrola säästää eläkkeestään myös kulttuuriharrastuksiin. Pienituloinen eläkeläinen voi saada työeläkkeensä lisänä myös takuueläkettä, jos  työeläke alittaa  reilut 753 euroa kuukaudessa.
Ritva Murrola säästää eläkkeestään myös kulttuuriharrastuksiin. Pienituloinen eläkeläinen voi saada työeläkkeensä lisänä myös takuueläkettä, jos työeläke alittaa reilut 753 euroa kuukaudessa.

”Synnyin uudenvuodenaattona 15 minuuttia ennen vuoden vaihtumista. Minulle on kerrottu, että kätilö vauhditti jotenkin synnytystä, sillä sen vuoden puolella syntyvien lasten vanhemmille oli tiedossa verohelpotuksia.

Elin lapsuuteni ja nuoruuteni Joensuussa. Aloitin työnteon kotiapulaisena 16-vuotiaana. Vähän myöhemmin opiskelin ompelijaksi ja työskentelin ammatissa monta vuotta.
1970-luvun lopulla muutin Espooseen ja pääsin Hyksiin sairaala-apulaiseksi ja myöhemmin välinehuoltajaksi. Menin 1980-luvun alussa naimisiin. Syksyllä 1983 saimme pojan.

Allergisen lapsen hoitamiseen ja erityisruokavalioon sai Kelasta korotettua hoitotukea.

Kun lapsemme oli puolivuotias, muutimme Pirkanmaalle anoppilaan ja aloimme rakentaa omakotitaloa. Pojallamme todettiin monia allergioita sekä astma, joten hoidin hänet kotona kouluikään saakka. Siihen aikaan allergisen lapsen hoitamiseen ja erityisruokavalioon sai Kelasta korotettua hoitotukea.

Hoitotuet ja lapsilisät menivät yleiseen kulutukseen, mutta muutaman kerran säästimme lapsilisiä ja teimme niillä lomamatkan. Kun poikamme lähti kouluun, sain siivoustyöntekijän paikan kuntoutumislaitoksesta. Työhöni kuului siivousta, pyykkihuoltoa ja ompelua.

Työskentelin kuntoutumislaitoksessa 25 vuotta. Työ oli aika raskasta ja stressaavaakin. Tehtäviä tuli koko ajan lisää.

Viimeiset viisi vuotta olin osa-aikaeläkkeellä.

Viimeisinä vuosina työ alkoi käydä selän päälle ja sain välillä sydänoireita. Minulla todettiin myös rannekanavaoireyhtymä, ja nivel­rikko alkoi vaivata muutamassa sormessa. Viimeiset viisi vuotta olin osa-aikaeläkkeellä.

Jäin kokonaan eläkkeelle vajaat kaksi vuotta sitten. Huolehdin sairaasta miehestäni, käyn auttamassa iäkkäitä vanhempiani Joensuussa ja hoidan välillä lapsenlapsia.

Joskus vieläkin tulee sellainen tunne, että eläkeläinen on joku vanha.

Ehdin käydä myös teatterissa, konserteissa ja kirjastossa. Tänä syksynä aloitin eläkeläisten vesijumpan, vaikka en oikein tunne itseäni eläkeläiseksi. Joskus vieläkin tulee sellainen tunne, että eläkeläinen on joku vanha.

Tykkään matkustella ja pidän varsinkin Italiasta. Vaikka olen tehnyt töitä lähes koko elämäni, työeläkkeeni on vain noin 1 000 euroa kuukaudessa.

Saan lisäksi ensimmäisten 10 eläkevuoden ajan joka kuukausi noin 200 euroa vakuutuksesta, jonka työnantaja otti 1990-luvulla. Kun etu loppuu, saan nykytiedon mukaan hieman kansaneläkettä.”