Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
29.4.2020

Miten tehdään ja toimeenpannaan etuus vain viikoissa?

Verkostotyön voima näyttäytyi uudella tavalla, kun väliaikainen epidemiaetuus koottiin lähes mahdottomassa aikataulussa.

Tiistai 31. maaliskuuta 2020 12.47:

”Ottaisitko sinä tämän uuden etuuden koordinointivastuun, tämä on tulossa todennäköisesti Kelan toimeenpantavaksi pikaisella aikataululla?”

Tiistai 7 huhtikuuta 2020 klo 18.39:

”Sosiaali- ja terveysministeriöön toimitettu viimeisin versio yksityiskohtaisista perusteluista. Pykälät toimitettu jo aiemmin. Uusi laki viittä vaille valmis. Laitettu 8.4. laintarkastukseen ja 9.4. käännettäväksi koko hallituksen esitys.”

Viikossa oli tehty työ, johon yleensä menee puoli vuotta tai enemmänkin. Tätä etuutta tarvitaan kipeästi. Sitä hakevat asiakkaat eivät välttämättä saa muuta tukea ajalta, jolta eivät saa palkkaa.

Perustulokokeilun opein liikkeelle

Vuonna 2016 perustulokokeilua koskeva laki kirjoitettiin kuukaudessa. Etuusjärjestelmät muokattiin muutamassa kuukaudessa siihen muotoon, että perustulokokeilun toimeenpano oli mahdollista. Tämäkin oli jo uskomattoman kiireinen aikataulu, joka oli mahdollinen vain siten, että kaikki työhön osallistuvat venyivät tahoillaan ennennäkemättömiin suorituksiin.

Suomen sosiaaliturvalainsäädäntö on rakentunut vuosikymmenien ajan ja etuuksia tai niiden osia on nykyään yli sata. Uuden elementin tuominen tähän palapeliin on erittäin haastavaa. Miten uusi etuus, vaikkakin väliaikainen, suhtautuu ja suhteutuu muihin etuuksiin? Kaikki asiantuntemus oli saatava käyttöön. Tarvittiin koolle etuuksien lainsäädännön, sisältöjen, toimeenpanon, ratkaisutoiminnan, asiakaspalvelun, maksatuksen, kirjanpidon, it-järjestelmien ja muut toimeenpanoon liittyvät asiantuntijat.

Miten uusi etuus, vaikkakin väliaikainen, suhteutuu muihin etuuksiin?

Perustulosta voi olla montaa mieltä, mutta siitä saadut opit kannattaa ottaa käyttöön organisaatioissa.

Uutta kaiken aikaa

Olen tehnyt Kelassa työtä lähes 20 vuotta, sosiaaliturvaetuuksien ja Kelan palvelujen kanssa, mutta taas opin uutta sekä etuuksista että myös verkostojen johtamisesta.

Listasin asioita, mitä tarvitaan siihen, kun puolen vuoden työ pitää tehdä muutamassa viikossa. Listan ensimmäinen kohta on sellainen, jota ilman ei selvitä.

  • Luottamus.
  • Reagointikyky ja nopeus: Tyhmiä kysymyksiä ei ole, kannusta kysymään kaikkea. Ymmärrys kasvaa tehdessä.
  • Verkostointi: Kaikki asiaan liittyvät asiantuntijat pitää saada mukana, myös muista organisaatioista kuin Kela.
  • Priorisointi. Uskomattoman tiukalla aikataululla ei voi kuin priorisoida. Kannattaa myös painottaa kaikille mukana oleville, miten tärkeä asia on – silläkin uhalla, että se tuntuu itsestäänselvyydeltä.
  • Yhteistyö. Mitä enemmän silmäpareja on tarkistamassa ja varmistamassa, sen parempi.
  • Vastuut. Päätöksenteon ja vastuiden on oltava selkeitä ja keskityttävä isoihin linjoihin.
  • Matala kynnys. Tee itsestäsi helposti lähestyttävä, näytä se ja tuo se esiin.
  • Virheitä tulee, mutta ne korjataan.
  • Viesti mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Uusi laki on nyt hyväksytty eduskunnassa. Pääsemme pistämään suunnitelmat toimeen käytännössä.

Väliaikaista epidemiatukea on tarkoitus maksaa vanhemmille, jotka hoitavat lastaan kotona koronatilanteen takia ja ovat siksi joutuneet ottamaan palkatonta vapaata. Tukea voidaan maksaa myös henkilöille, jotka ovat palanneet ulkomailta Suomeen ja joutuneet karanteeninomaisiin oloihin.

Marjukka Turunen

Kirjoittaja on Kelan lainsäädäntöjohtaja.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje