Siirry sisältöön
Puheenvuorot
|
19.11.2020

Miten Kela voi auttaa, kun mieli ei voi hyvin?

Tällä viikolla vietetään Mielenterveysviikkoa, jonka teemana on ”Mistä tietää?”. Kysymys on erityisen tärkeä silloin, kun oma tai läheisen voimat eivät riitä ja on aika hakea ulkopuolista apua. Kelasta voi saada tukea esimerkiksi kuntoutuspsykoterapiana tai mielenterveyskursseilta.

Mielenterveys on aiheena aina ajankohtainen ja tärkeä. Julkinen keskustelu vähentää mielenterveyteen liittyvää stigmaa.

Julkisuuden henkilöt puhuvat yhä useammin avoimesti omista mielenterveyden ongelmistaan ja ovat osaltaan murtamassa ennakkoluuloja mielenterveyden häiriöitä ja niistä kärsiviä ihmisiä kohtaan.

Kelan järjestämään kuntoutuspsykoterapiaan ja mielenterveyskursseille osallistui viime vuonna 52 196 asiakasta.

Kaiken kaikkiaan yhteiskuntamme on muuttunut näiltä osin ilahduttavasti avoimemmaksi ja ymmärtäväisemmäksi.

Uusimpana yhteisöllisenä kannanottona ihmiset antoivat sosiaalisessa mediassa tukensa hiljattain tapahtuneen Vastaamon tietomurron uhreille (#enlue #enjaa). Mielenterveyden ongelmien kanssa ei tarvitse enää jäädä yksin.

Kelassa järjestetään vaikuttavaa mielenterveyskuntoutusta

Kelan järjestämä mielenterveyskuntoutus on tutkitusti vaikuttavaa. Mielenterveyskursseille osallistuneiden asiakkaiden psyykkinen elämänlaatu sekä työ- tai opiskelukyky kohenivat kuntoutuksen aikana.

Masentuneiden osalta kuntoutuksesta on selvästi hyötyä: oireettomien henkilöiden osuus kasvoi, ja kohtalaisista ja vakavista masennusoireista kärsivien henkilöiden oireet lievenivät.

Mielenterveyden häiriöistä johtuvien sairauspoissaolojen kasvu on jatkunut jyrkkänä, joten toivottavasti yhä useampi asiakas löytäisi Kelan tarjoamat tukimuodot.

Uusi vuosi tuo uudistuksia Kelan mielenterveyden palveluihin

Kelassa on alkamassa vuoden 2021 aikana uudistuneet mielenterveyskurssit. Avomuotoisen kuntoutuksen ja etäkuntoutuksen yhdistelmänä toteuttava Itu-kurssi on suunnattu nuorille, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintaan, opiskeluun ja työhön sekä omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamiseen. 

Silmu-kurssi on kohdennettu masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiville täysi-ikäisille asiakkaille, jotka ovat työelämässä, palaamassa työelämään, kuntoutustuella tai opiskelevat. Silmu-kurssille voi osallistua myös asiakkaan omainen.

Pitkäaikaista ja vaikeaa mielenterveyden häiriötä sairastaville aikuisille on tarjolla Verso-kurssi, joka on kohdennettu työelämässä tai sen ulkopuolella oleville, opiskeleville tai kuntoutustuella oleville asiakkaille.

Älä jää ongelmiesi kanssa yksin. Keskustele sinulle sopivasta kuntoutuksesta hoitavan tahosi ja läheistesi kanssa. Voit tutustua Kelan järjestämään kuntoutukseen Kelan verkkosivuilla

Lue myös:

Kelan kuntoutusta saavien määrät kasvussa – etenkin kuntoutus­psykoterapiaa saa nyt yhä useampi

Mielenterveyden häiriöistä johtuvien sairauspoissaolojen kasvu jatkuu jyrkkänä

Ville Räty

TtM Ville Räty on suunnittelija Kelan kuntoutuspalveluissa. Taustalla on kymmenisen vuotta psykiatrista hoitotyötä lasten ja perheiden parissa.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje