Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva
|
1.6.2020

Kelan kuntoutusta saavien määrät kasvussa – etenkin kuntoutus­psykoterapiaa saa nyt yhä useampi

Hakemusmäärät Kelan kuntoutukseen ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Suurin kasvu on nähty kuntoutuspsykoterapiassa: huhtikuussa myönteisen kuntoutuspäätöksen sai 5 000 henkilöä.
Teksti Hanna Pakkala, Kela | Kuvat Outi Rinne

Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta kuntoutushakemuksia käsitelty Kelassa jopa aiempaa enemmän. Kuntoutuksen saajamäärät ovat nousseet tasaisesti viime vuosina.

Vuonna 2019 Kelan myöntämää kuntoutusta sai yli 134 000 ihmistä. Saajamäärien mukaan yleisin kuntoutusmuoto on kuntoutuspsykoterapia.

Koronakevään aikana Kela on myöntänyt kuntoutuspsykoterapiaa selkeästi enemmän.

Kelan kuntoutuspsykoterapian hakemusmäärät ovat kasvaneet vuoden 2016 muutoksen jälkeen, jossa korvauksen tasoa nostettiin. Koronakevään aikana Kela on myöntänyt kuntoutuspsykoterapiaa selkeästi enemmän kuin aiemmin. Huhtikuussa Kela teki 5 005 myönteistä päätöstä.

Kelan kuntoutuspsykoterapia tunnetaan ja siihen osataan sekä hakea että ohjata. Se on ollut vuosia Kelan lukumäärällisesti suurimpia kuntoutustuotteita. Koronakriisin vaikutuksia on kuitenkin vielä vaikea arvioida mielenterveysongelmien määrään liittyen.

″Emme osaa vielä sanoa, onko korona-aika kasvattanut kuntoutuspsykoterapian tarvetta. Kuntoutukseen vaadittavan lääkärinlausunnon vaatimuksia on koronatilanteesta johtuen kuitenkin väljennetty″, kertoo suunnittelija Eija Lehtinen Kelasta

Koronan vaikutusta kuntoutukseen todennäköisesti selvitetään vielä tulevaisuudessa.

Kuntoutuspsykoterapia on yleisin kuntoutuksen muoto
  • Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.
  • Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa tai kuvataideterapiaa. 16–25-vuotiaille se voi olla myös musiikkiterapiaa. Nuoren terapiaan voi liittyä myös vanhempien ohjauskäyntejä.
  • Kelan korvaus edellyttää, että terapeutti on Kelan hyväksymä.
  • Kaikkinensa Kela maksoi kuntoutusta 531,7 milj. euroa vuonna 2019. Se on 10,2 % enemmän kuin vuonna 2018.

Lue kuntoutuspsykoterapiasta lisää kela.fistä.

https://sosiaalivakuutus.fi/kelan-kuntoutusta-saavien-maarat-kasvussa-etenkin-kuntoutuspsykoterapiaa-saa-nyt-yha-useampi/#box-story-0

Pääjuttua muokattu 16.6.: Korjattu virkkeitä, joiden mukaan hakemusmäärät olisivat koronakevään aikana tehneet selkeän piikin. Tarkkaan ottaen Kela on myöntänyt huomattavasti enemmän kuntoutusta, mutta hakemuksia ei ole tullut huomattavasti enemmän kuin ennen. Lisäksi muokattiin kohtaa, jossa kerrottiin vuoden 2016 muutoksesta: siihen lisättiin tieto korvaustason noususta.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje