Korona-epidemian on uutisoitu aiheuttavan ahdistusta ja huolta etenkin lapsilla ja nuorilla. Nuorten mielenterveyden ongelmat ja syrjäytyminen ovat toki puhuttaneet jo aikana ennen koronaa.
Viimeisimmän Lukiolaisbarometrin mukaan noin kolmannes lukiolaisista raportoi opintojen ja muun elämän yhdistämisen vaikeaksi ja opiskelun henkisesti raskaaksi. Kouluterveyskyselyssä lähes puolet ammattikoulussa opiskelevista tytöistä ovat olleet huolestuneita mielenterveydestään viimeisen vuoden aikana, ja joka viides tytöistä kärsii kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta.
Huoli nuorten jaksamisesta opinnoissa ja myöhemmin työelämässä on perusteltua.
Samaan aikaan Kelan tilastoista on luettavissa huolestuttava trendi, jonka mukaan masennuksen aiheuttama työkyvyttömyys on yleistynyt nuorilla. Huolipuhe nuorten jaksamisesta opinnoissa ja myöhemmin työelämässä on varsin perusteltua. Meillä ei ole varaa hukata tulevaisuuden toivojamme varhaiseläkkeelle mielenterveydellisten syiden vuoksi, niin taloudellisista kuin inhimillisestäkään näkökulmasta tarkasteltuna.
Mielenterveyskuntoutus tukee nuorta mäessä
Kelan hittituotteen, kuntoutuspsykoterapian lisäksi Kela järjestää nuorille sairausryhmäkohtaista kuntoutusta, jolla tavoitellaan opiskelu-, työ ja toimintakyvyn turvaamista ja parantamista.
Mielenterveyskurssit tarjoavat tukea asiakkaiden elämänhallintaan, opiskeluun ja työhön sekä omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamiseen. Toiveena on, että etenkin 16–28-vuotiaille ahdistuneille ja masentuneille nuorille suunnatuille Itu- ja Nuppu-mielenterveyskursseille löydettäisiin entistä paremmin, etenkin jos, kuntoutuksen tarve on kuntoutupsykoterapiaa lyhyemmälle kuntoutukselle.
OPI-kurssit ovat opintojen ohessa suoritettavia kuntoutuskursseja, joissa toisella asteella opiskelevat 16–29-vuotiaat nuoret saavat tukea mielenterveysongelmiinsa ja opintojen loppuun saattamiseen. OPI-kursseja järjestetään 25 yhteistyöoppilaitoksessa, vuoden alussa uudistunut kuntoutuspalvelu mahdollistui myös lukiolaisille. OPI-kurssit ovat herättäneet kiinnostusta oppilaitoksissa ympäri Suomea, joten tarvetta tämänkaltaiselle kuntoutukselle on olemassa.
Oma väylä -kuntoutus alkaa vuoden 2021 aikana. Se on suunnattu nuorille 16–29-vuotiaille asiakkaille, jotka tarvitsevat neuropsykiatrisesta häiriönsä vuoksi tukea opintoihin ja työelämään liittyvissä hankaluuksissa, arjen hallintataitojen tai sosiaalisten taitojen kohentamisessa. Kuntoutus kestää vuoden, ja sisältää yksilö- ja ryhmätapaamisten lisäksi läheisten ryhmätapaamisia.
Tarvitsemme yhteiskunnassa Kelan järjestämää mielenterveyskuntoutusta myös koronaviruksen laannuttua, ehkäpä vielä enemmän kuin aiemmin. Ei jätetä mielenterveyden häiriöistä kärsiviä nuoria yksin, vaan tarjotaan heille tulevaisuus.