Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

It-miljonääri maksaa verot mielellään

Opintotuki auttoi Pekka Viljakaisen yrityksen alkuun. Hänelle on tärkeää, että elämisen edellytykset säilyvät kaikkialla Suomessa.
Teksti Hanna MoilanenKuvat Jone Matilainen
Yritysjohtaja Pekka 
Viljakainen rakennutti ortodoksisen rukoushuoneen lahjaksi vaimolleen Anastasia Injushinalle.
Yritysjohtaja Pekka Viljakainen rakennutti ortodoksisen rukoushuoneen lahjaksi vaimolleen Anastasia Injushinalle.

Innostuin tietotekniikasta hyvin nuorena. Aloitin pienimuotoisesti pitämällä atk-koulutuksia aikuisille ja opettelin koodaamaan erilaisia sovelluksia. Oman yrityksen perustin 13-vuotiaana.

Kaitaisten kyläkoulusta ja Joroisten pienestä lukiosta voi edetä minne tahansa.

Yritykseni iso läpimurto oli Suomen ensimmäisen verkkopankin rakentaminen OP-ryhmälle. Sen ansiosta selvisimme 1990-luvun alkupuolen lamavuosien vaikeuksista. Myin yritykseni 26-vuotiaana TietoEnatorille 400 milj. markalla ja jäin yhtiöön johtajaksi.

En ole syntyjäni rikkaasta perheestä Helsingin keskustasta. Elämäni osoittaa, että Kaitaisten kyläkoulusta ja Joroisten pienestä lukiosta voi edetä minne tahansa.

Opintotukijärjestelmä on äärimmäisen tärkeä opiskelun mahdollistaja. Monessa maassa ei ymmärretä sen hienoutta, sanoo yritysjohtaja Pekka Viljakainen.

Opintotukijärjestelmä on äärimmäisen tärkeä opiskelun mahdollistaja. Monessa maassa ei ymmärretä sen hienoutta, sanoo yritysjohtaja Pekka Viljakainen.

Minulla on ollut onnea, mutta sain myös aikanaan opintotukea ja nostin opintolainaa, vaikka opintoni Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa jäivätkin kesken. Opintotukijärjestelmä on mielestäni äärimmäisen tärkeä opiskelun mahdollistaja. Monessa maassa ei ymmärretä sen hienoutta.

Nykyisin kehitän startup-yrityksiä ja it-alaa Venäjällä. Olen myös Venäjän postihallituksessa. Voisin aivan laillisesti maksaa verot Venäjälle 13 %:n mukaan. Suomessa veroprosenttini on 58. Maksan veroja 13 % Venäjälle ja loput Suomeen.

Poikani kysyi jokin aika sitten, miksemme muuta verojen vuoksi Monacoon.

Poikani kysyi jokin aika sitten, miksemme muuta verojen vuoksi Monacoon, niin kuin jotkut ystävämme ovat tehneet. Vaikka perheemme vakituinen koti on Helsingissä, minulle on tärkeää elämisen edellytysten säilyminen eri puolilla Suomea.

Yhteiskunnan kuuluu tarjota perus­infrastruktuuri niin, että puhelin ja tietoliikenneyhteydet toimivat ja tiet ovat kunnossa ambulansseille. Tähänkin tarvitaan veroja.

Pitää yrittää 55 kertaa, ennen kuin voi sanoa, toimiiko joku.

Omat lapseni ovat olleet julkisessa päivähoidossa ja käyvät nyt tavallista koulua. Pidän tärkeänä, että he saavat kosketuksen koko omaan ikäluokkaansa. En usko elitistiseen touhuun.

Onnella on ollut järkyttävän iso vaikutus elämässäni, mutta onni on tullut ahkeruuden ja yrittämisen kautta. Minua turhauttaa, kun joku sanoo yrittäneensä tehdä jotain kolme tai neljä kertaa. Pitää yrittää 55 kertaa, ennen kuin voi sanoa, toimiiko joku. ¶