Siirry sisältöön
Näkemyksiä sosiaaliturvasta, Puheenvuorot
|
2.6.2017

Hyvinvointi rakentuu Kelan ja kuntien yhteistyönä

Kelan ja kuntien yhteistyön tavoitteena on nyt erityisesti nuorten tavoittaminen, kirjoittaa Kelan hallituksen puheenjohtaja Terttu Savolainen.
Teksti Terttu Savolainen

Kun Kelan perustamisesta tulee Suomen itsenäisyyden juhlavuonna kuluneeksi 80 vuotta, on hyvä hetki pohtia, miten Kelan toiminta tänä päivänä vastaa juhlavuoden tunnusta Hyvinvointi syntyy yhdessä.

Hyvinvoinnin tulevaisuudelle on välttämätöntä, että varmistamme hyvinvointia tekevien organisaatioiden yhteistyön onnistumisen.

Yksi Kelan keskeisistä yhteistyöelimistä on Kelan hallitus, jota johdan. Hallituksen muodostaa asiantuntijaryhmä, jonka kaltaista kokoon­panoa harvoin Suomessa näkee. Hallituksessa on monipuolista osaamista sosiaali-­ ja terveysalalta, kolmannelta sektorilta, yritysmaailmasta sekä työn­antaja-­­ ja työntekijäjärjestöistä. Hallituksessa kuuluu siis niin Kelan omistajien kuin asiakkaiden ääni. Henkilöstön edustajan kautta välittyvät suoraan yli 7 000 työntekijän terveiset, mitä pidän erittäin tärkeänä. Yhteistyö kansanedustajista koostuviin valtuutettuihin on tiivistä ja korostuu muutoksissa ja uudistusten toimeenpanon alkuvaiheissa.

Kelan tehtävän toteuttamiseksi on erityisen tärkeää, että yhteistyö kuntiin toimii. Perustoimeentulotuen siirto Kelaan on auttanut meitä ymmärtämään kuntien sosiaalityön ja Kelan välisen yhteistyön tärkeyden. Kuluneen talven aikana on luotu uusia yhteistyömalleja Kelan ja kuntien välille. Tätä työtä aiomme­ edelleen jatkaa.

Perustoimeentulotuen saajista jopa 36 000 on alle 25-vuotiaita. Se on valtava määrä.

Haluamme yhteistyön avulla erityisesti panostaa nuorten hyvinvointiin ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Perustoimeentulotuen saajista jopa 36 000 on alle 25-vuotiaita. Se on valtava määrä. Kelan tulee tehdä yhteistyötä nuorten parissa työskentelevien tahojen kanssa, jotta yhä useampi nuori pääsee rakentamaan omaa elämäänsä, saa tarvitsemaansa tukea ja löytää polun työhön tai opiskeluun.

Kelaan kertyy liki reaaliaikaisesti tietoa toimeentulotuen saajista, maksatuksesta ja asiakaspalvelusta. Tätä tietoa ei ole koskaan ennen ollut saatavilla. Näitä ja muita Kelan tietovarantoja voidaan hyödyntää yleisellä tasolla suunniteltaessa palveluja ja yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Kela haluaa antaa oman asiantuntemuksensa ja kokemuksensa sote-uudis­tuksen onnistuneeseen toteuttamiseen. Tulevaisuudessa palveluja kehi­tetään entistä vahvemmin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Se on suunta, johon hallitus Kelaa vie.

Näen paljon mahdollisuuksia palvella asiakkaita joustavasti, kun Kela ja maakunnat ryhtyvät yhteistyöhön, yhdistävät osaamisen ja asiantuntemuksen ja hyödyntävät tietojaan. Kelassa on valtakunnallisten tietojärjestelmien rakentamisessa maan parasta asiantuntemusta. Sähköinen resepti, terveys­tietojen Kanta-palvelut ja suorakorvauksena saatavat lääkekorvaukset ovat esimerkkejä hyvin toimivista Kelan palveluista. Kelan palvelut luovat hyvinvointia ja toiminta­kykyä. Yhteistyöllä voimme tehdä Suomesta sosiaali- ja terveys­palvelujen edelläkävijän.

Terttu Savolainen

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje