Siirry sisältöön
Kehittyvä sosiaaliturva, Etuudet
|
3.10.2015

Esimerkki: Kannattaako töitä ottaa vastaan?

Miten sovitellun työttömyysturvan suojaosa toimii käytännössä? Miten siihen yhdistetään asumistuki?
Teksti Hanna Moilanen

Työttömäksi aiemmin jäänyt esimerkkihenkilömme Tommi on tehnyt viime aikoina pieniä työkeikkoja. Vuoden 2014 alusta voimaan tullut työttömyysetuuden 300 euron suojaosa on helpottanut pienempien työrupeamisen vastaanottamista. Isompien keikkojen kohdalla Tommia huolettaa, että työtulojen lisääntyminen pienentää työmarkkinatukea ja asumistukea niin paljon, ettei töihin meno ole taloudellisesti kannattavaa.

Lähtötilanteessa Tommi saa työmarkkinatukea noin 705,20 euroa kuukaudessa ja maksaa siitä verot oman veroprosenttinsa mukaisesti. Tommi asuu Helsingissä ja maksaa asunnostaan vuokraa 750 euroa kuukaudessa. Hän saa vuokrakuluihin 406,40 euroa asumistukea. Katsotaan, miten Tommin käy.

Tommi ottaa vastaan työtä kaupan alalta omaan harrastukseensa liittyvässä erikoisliikkeessä. Palkkatuloja kertyy 250 euroa kuukaudessa. Summa jää alle työttömyysetuuksien suojaosan eli se ei vaikuta työmarkkinatukeen. Myös asumistukeen tuli 300 euron ansiotulovähennys 1.9.2015 eli palkkatulot eivät vaikuta myöskään asumistuen määrään.

Toisin sanoen Tommi saa 250 euroa palkkatuloja ja 705,20 euroa työmarkkinatukea, joista hän maksaa veroja oman veroprosenttinsa mukaisesti. Lisäksi Tommi saa 406,40 euroa asumistukea

Ajan myötä Tommille tarjotaan lisää työvuoroja. Hänen tulonsa nousevat loka-marraskuussa 900 euroon kuukaudessa. Tommi merkitsee työpäivät työttömyysajan ilmoitukseen ja liittää palkkakuitin sen mukaan. Koska saatu palkkatulo ylittää suojaosan, Tommi saa soviteltua työmarkkinatukea 405,28 euroa kuukaudessa. Näin hänen kokonaistulonsa ovat 1305,28 euroa, josta hän maksaa verot oman veroprosenttinsa mukaisesti.

Koska Tommin tulot vaihtelevat, hänelle lasketaan asumistukea myönnettäessä keskiarvotulo niiden tulojen perusteella, joita hänen arvioidaan saavan tulevan 12 kuukauden aikana.   Koska Tommilla on enemmän tuloja vain kahden kuukauden osalta, ei Tommin asumistukeen tule muutosta. Tommin asumistuki jää siis ennalleen 406,40 euroon kuukaudessa.

Lopulta Tommille tarjotaan vakituista, osa-aikaista työtä. Palkkaa kertyy kuukaudessa 1500 euroa. Palkan lisäksi Tommi saa edelleen soviteltua työmarkkinatukea 105,36 euroa kuukaudessa. Palkasta ja työmarkkinatuesta Tommi maksaa verot oman veroprosenttinsa mukaisesti. Asumistukea Tommi saa 214,40 euroa. Koska tulot nousevat näin reilusti, Tommilla on velvollisuus hakea asumistuen tarkistusta Kelalta.

Tämän esimerkkitapaus havainnollistaa, kuinka Kelan maksamat työttömyysetuudet ja asumistuki muuttuvat tilanteessa, jossa työtön ottaa vastaan satunnaista tai osa-aikaista työtä. Esimerkin henkilö ei ole hakenut toimeentulotukea. Jos toimeentulotuki olisi mukana kuvioissa, kokonaisuus olisi huomattavasti mutkikkaampi. Lisäksi asumistuen kohdalla muun muassa puolison tulot ja lasten määrä vaikuttavat asumistuen tasoon. Omien etuuksien ja tukien kokonaisuus kannattaa aina varmistaa Kelasta.

 

Artikkelia varten on haastateltu Kelan suunnittelijoita Annika Hautarantaa ja Marja-Leena Valkosta.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje