Siirry sisältöön
kari-pekka, Näkemyksiä sosiaaliturvasta
|
30.3.2017

Opiskelijat kiireellä yleisen asumistuen piiriin

Opiskelijoiden siirrossa yleiseen asumistukeen on voittajia ja häviäjiä.

Nykyiselle hallitukselle tyypilliseen tapaan opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin valmisteltiin kireällä aikataululla. Lain valmistelun lähtökohtana oli, että opiskelijat siirretään yleiseen asumistukeen, mutta sen ehtoja ei muuteta.
Elokuun alusta voimaan astuvan uudistuksen keskeinen muutos on yksilötuen muuttuminen ruokakunnan tueksi. Ruokakuntaan liittyy ehtoja, joiden kanssa opiskelijat eivät tule päästämään meitä helpolla.

Vaikka muutos itsessään lisää kansalaisten yhdenvertaisuuden ja etuusjärjestelmien selkeyttä, tärkeintä on se, että näin saadaan lisää tukea sitä eniten tarvitseville.

Ne opiskelijat, joiden opiskelupaikkakunnilla asuminen on kalleinta, hyötyvät siirrosta eniten.

Kolikon kääntöpuoli on tietysti se, että joidenkin opiskelijoiden etuus pienenee. Häviäjiä ovat pariskunnat ja yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet.

Kaikkinensa uudistus lisää yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrää noin 50 %:lla.

Haastava ruokakunta

Kela toi jo lainsäädännön valmisteluvaiheessa esille muutokseen liittyviä haasteita. Tällainen on erityisesti ruokakunnan käsite.

Ruokakunta määritellään lyhykäisyydessään näin: ”Ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt. Ruokakuntaan voi kuulua yksi tai useampi henkilö.”

Ruokakunta palauttaa opiskelijoille sen ongelman, että heidän pitää todentaa asuvansa yhdessä mutta ei avoliitossa. Ruokakunta myös kiristää tarveharkintaa, koska sen muiden jäsenten tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Samalla vuokrasopimuksella kimppa-asunnon vuokranneet opiskelijat ovat jatkossa vastuussa toistensa asumismenoista.

Kela ratkaisee yksittäiset asumistukihakemukset asiakkaan toimittaman vuokrasopimuksen ja muiden selvitysten perusteella. Tähän liittyy tietysti aina harkintaa.

Kun kimppakämpässä asuu erilaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä, Kelalle annettavat selvitykset on hyvä tehdä huolella. Se on varmin tae sille, että ruokakunta määritellään todellisen tilanteen mukaiseksi.

Odotettavissa 150 000 hakemusta

Opiskelijoiden siirto yleiseen asumistukeen tulee olemaan iso ponnistus. Kesän ja syksyn aikana he jättävät 150 000 uutta asumistukihakemusta.

Olemme parhaillaan rekrytoimassa lisää työntekijöitä, jotta suuri määrä hakemuksia saadaan ratkaistua mahdollisimman sujuvasti.

Lue ja jaa tietoa opiskelijoille: Muista nämä 5 asiaa opiskelijoiden tukien muutoksista

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma

Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma johdattelee blogeissaan sosiaaliturvan ajankohtaisiin kysymyksiin

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje