Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa
|
2.1.2016

32 tuntia perustuloa

Mitä syntyy, kun koodarit, tutkijat ja aktivistit ideoivat yhdessä perustuloa? Se selviää 4.–5.3. maaliskuuta, kun Perustulohack kokoaa heidät yhteen.
Teksti Milla Ikonen

Kelan johtama tutkimusryhmä selvittää parhaillaan, miten perustulokokeilun voisi toteuttaa. Ryhmän työn tueksi haetaan ratkaisuja uudella tavalla: hackathonilla.

Hackathonit ovat kehittäjätapahtumia, joita on käytetty etenkin mobiili- ja verkkopalveluiden rakentamiseen. Ajatuksena on koota pariksi päiväksi yhteen joukko eri alojen ihmisiä ratkomaan etukäteen sovittuja ongelmia.

Perustulohackissä kohtaavat perustulosta kiinnostuneet koodarit, tutkijat, aktivistit, yhteiskunnalliset keskustelijat, poliitikot, graafikot, informaatiomuotoilijat ja viestijät. He muodostavat tiimejä, joista jokainen kehittää yhtä hackiin valittua ideaa. Tarkoitus on saada aikaan erilaisia työkaluja perustulokeskusteluun ja perustulokokeilun tueksi.

Perustulohackin järjestävät Sitra, Demos Helsinki ja Open Knowledge Finland, ja se on osa Kelan johtamaa selvityshanketta.

Hackin tulokset voivat vaikuttaa

Kuka tahansa saattoi hakea Perustulohackiin esittämällä oman tai tiiminsä idean. Mukaan ilmoittautui yli 60 osanottajaa, ja ideoita tuli yhteensä 18. Järjestäjistä koostuva raati valitsi mukaan 40 osallistujaa, jotka muodostavat 10 tiimiä.

Osallistujat pureutuvat muun muassa perustulon ja asumistuen yhteensovittamiseen, verotukseen ja tutkimusotantaan. Lisäksi on tarkoitus rakentaa esimerkiksi perustulosimulaatioita ja tietopaketti kokeiluun valituille. Järjestäjät ovat keränneet osallistujia varten dataa eri lähteistä, ja mukana on eri tietokantojen asiantuntijoita opastamassa tiedon käyttöön.

Hackin tulokset voivat osaltaan vaikuttaa myös perustulokokeilua valmistelevan tutkimusryhmän työhön.

– Tämä on uudenlainen tapa täydentää tutkimusryhmän työtä. Odotan mielenkiinnolla, millaisia ratkaisuja osallistujat saavat aikaan, sanoo tutkimusryhmän johtaja Olli Kangas Kelasta.

Jokainen tiimi, joka esittää hackin lopuksi kokonaisen lopputuotoksen, saa 400 euron palkinnon. Lisäksi paras työ saa 1000 euroa. Voittajan valitsee järjestäjäorganisaatioista koostuva raati. Aikaansaannokset esitellään ja voittaja julkistetaan 8.3.

 

Perustulokokeilu

  • Perustulokokeilun tarkoitus on selvittää, voiko sosiaaliturvaa muuttaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia.
  • Kokeilu kuuluu Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan.
  • Kelan johtama, eri tutkimuslaitosten tutkijoista koostuva ryhmä selvittää parhaillaan malleja kokeilun toteuttamiseen. Selvitys valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.
  • Kokeilu on tarkoitus toteuttaa vuosina 2017–2018.

Seuraa sosiaaliturvan kehityksen isoja ja pieniä aiheita, tutkimuksia ja tilastoanalyysejä.

Tilaa uutiskirje